Mistrem ČR pošesté Zdeněk Štybar

Zdeněk druhý v počtu získaných titulů mistra ČR. …

Podpořit Zdeňka v boji o titul vyrazil i jeho stříbrský fanklub, tentokrát laděný do růžova. Zdeněk totiž po spojení dvou elitních belgických stájí Quick Step a Omega Pharma přesedlal od nového roku na kolo Specialized v růžové barvě. Toto retro barevné provedení je určené speciálně jen pro Zdeňka a má připomenout první krosové kolo vyrobené firmou. Zdeněk na Nový rok přijel na závod na novém růžovém kole v apartním růžovém kloboučku, který měli i jeho mechanici. Ti upřesnili, že se jedná o hliníkový model Crux, přičemž tento rám je cca o 300 gramů lehčí než minulý karbonový.

Počasí na trati v Uničově divákům přálo a v době závodu nepršelo. O to více se jezdcům suché bláto lepilo na kola. Z tréninku bylo zanesené i na silnici a proto Zdeněk tentokrát startoval na jistotu. A protože doma nemá tak velkou konkurenci, vyzkoušel si jinou taktiku. Zpočátku jel volněji a pouze si hlídal čelo závodu.

Teprve ke konci prvního z osmi kol dlouhých 2.700 metrů s třicetimetrovým převýšením šel dopředu a po zaváhání druhého Radka Šimůnka před výjezdem do cílové rovinky získal mírný náskok, který si ale Radek rychle sjel, takže jezdili spolu. Zdeněk postupně začal stupňovat tempo a na začátku čtvrtého kola si chtěl Radka otestovat, nastoupil mu a překvapivě odjel.

Zdeněk si s náskokem přes minutu a půl dojel pro šestý titul mistra ČR v kategorii Elite, čímž se zařadil na druhé místo historických tabulek za Radomíra Šimůnka staršího, který jich má sedm a nechal za sebou mimo další i svého českého trenéra Vojtu Červínka nebo bývalého stájového kolegu Petra Dlaska, kteří mají po pěti titulech.

Když Radek zjistil, že Zdeňkovi nestačí, tak podvědomě zvolnil, čehož využil Karel Hník a Radka si sjel. Rozdali si to pak spolu v posledním kole, když rozhodla poslední zatáčka při vjezdu na asfaltovou cílovou rovinku. Karel jí jel a byl pomalejší než Radek a to rozhodlo, takže ani na spurt nedošlo. Karel opět ukázal, že se na důležité závody dokáže perfektně připravit.

Po vyhlášení vítězů se u Zdeňkova kempru rozpoutalo růžové šílenství neboli bezprostřední oslava mistrovského titulu. Zdeněk pak na válcích podiskutoval s Vojtou Červínkem, nasedl na kolo, rozloučil se s fanoušky a odjel se projet. Fan klub se odebral do autobusu a při návratu do Stříbra už byl v myšlenkách o tři týdny dál.

Belgický šampionát, který nás z pohledu MS nejvíce zajímá, se jel také neděli. Obdobným způsobem jako Zdeněk si už pro osmý titul belgického šampióna dojel Sven Nys. Ačkoliv se Nies Albert na blátivé trati snažil sebevíc, dojel s 52″ ztrátou. Na třetím místě dojel s 1’17“ nám ze Stříbra dobře známý Rob Peeters.

Výsledky Mistrovství ČR Uničov 8.1.2012:
1. Zdeněk Štybar 1:00:28
2. Radomír Šimůnek +1´36″
3. Karel Hník +1:38
4. Vladimír Kyzivát +2´42″
5. Petr Dlask +3´11″
6. Jiří Polnický +3´23″
7. Radek Polnický +3´43″
8. Jan Nesvadba +4´00″
9. David Kášek +4´19″

Zdeňkův komentář. 

Fotogalerie – Mistrovství ČR Elite muži v cyklokrosu v Uničově 8.1.2012. 

Fotogalerie – Laco Kajaba. 

Fotogalerie – Štefan Kučík. 

Videogalerie – Mistrovství ČR Elite muži v cyklokrosu v Uničově 8.1.2012. 

Záznam ČT4 Sport – Mistrovství ČR v cyklokrosu v Uničově. 

Minulý závod. 

Pojeďte na mistrovství světa v cyklokrosu. 

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara? 

Stránky Fan klubu Zdeňka Štybara. 

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#