Zdeněk Štybar na MS 2013 silnice

aneb peklo v italské Florencii. …

Organizátoři připravili na neděli 10. září 2013 velice těžký okruh, ale provazy deště z něj udělaly cyklistické 7,5 hodinové peklo. Trať o celkové délce 272 km vedla v první části jako silniční klasika 106 km víceméně po rovině a v druhé části se jel kvůli divákům 10x vrchařský okruh měřící 16,6 km. Na okruhu byly dva kopce. První kopec byl dlouhý čtyři kilometry s 5% stoupáním, druhý kopec až s 16% stoupáním byl dlouhý 600 metrů.

Díky výsledkům českých jezdců v uplynulém období v seriálech UCI World Tour a European Tour mohl reprezentační trenér René Andrle postavit 7 jezdců. Ze tří původně plánovaných lídrů české reprezentace mu nakonec zbyl jen Zdeněk Štybar, protože Roman Kreuziger a Leopold König oznámili, že se po Vueltě zdravotně nezotavili natolik, aby mohli jet MS. Místo Königa už nakonec nebyl nikdo nominovaný, takže ČR nakonec reprezentovala šestice jezdců ve složení Zdeněk Štybar, František Raboň, Jan Bárta, Jakub Novák, Stanislav Kozubek a Martin Hunal. Zdeněk se na MS připravoval na Mallorce.

Po startu v 10:00 naši reprezentanti jeli dle domluveného scénáře. Jan Bárta naskočil do úniku skupiny, aby byl v závěru závodu k dispozici ve zbytku pelotonu, který únik dojede. Další hlídali čelo pelotonu, aby neujeli favorité a další včetně Zdeňka šetřili síly s ostatními lídry uvnitř pelotonu.

Peloton víceméně v poklidu dojel až k vrchařskému okruhu a na něm pak začali jezdci odpadávat. Z našich v něm nakonec zůstali jen Zdeněk Štybar a pak Jakub Novák, který však nakonec spadl a Zdeněk zůstal osamocený. I z vedoucí skupiny se postupně stala jenom dvojice, ze které nakonec odpadl i Jan Bárta a nechal se dojet pelotonem. Bohužel se v pelotonu neudržel. I Zdeněk nakonec nejlepším nestačil a dojel se ztrátou dvou minut na 26. místě.

Championnats du Monde UCI Elite Men 29 Sep 2013 – road race: Lucca – Florence:
1. Rui Alberto FARIA DA COSTA POR 7:25:44
2. Joaquin RODRIGUEZ OLIVER ESP +0″
3. Alejandro VALVERDE BELMONTE ESP +15″
4. Vincenzo NIBALI ITA +15″
5. Andriy GRIVKO UKR +31″
6. Peter SAGAN SVK +34″

26. Zdeněk Štybar CZE +1’59“
54. Jan Bárta CZE +11’20“

Zdeňkův komentář.

Stránky MS v silniční cyklistice 22.-29.9.2013.

Výsledky MS 2013 Elite muži na stránce UCI.

Záznam závodu Elite Men na MS v silniční cyklistice 2013

Minulý závod – Vuelta 2013

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Kupte si čepici nebo tričko „Fanoušek Zdeňka Štybara“

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#