Zdeněk Štybar vyhrál doma!

Vítězem historicky prvního cyklokrosu ve Stříbře …

dne 26.9.2009 se stal domácí Zdeněk Štybar. Cestu k vítězství však rozhodně neměl jednoduchou. Jednalo se o první cyklokrosový závod, který se ve Stříbře jel. Finančně ho zaštítilo Město Stříbro a pak všichni sponzoři, organizátorsky nadšenci, které spojuje právě Zdeněk Štybar. Hlavním cílem totiž bylo přivést a představit Zdeňka Štybara v domácím prostředí. A to se nakonec 100% povedlo.

Zdeněk se ihned po startu snažil dostat dopředu, ale výsledkem přemíry snahy byl pád hned ve čtvrté zatáčce a poškozené kolo. Dopředu šel pak Kamil Ausbuher, ale vítěz prvního závodu Českého poháru TOI TOI Cupu Martin Bína následně vystartoval a nechal za sebou čtveřici pronásledovatelů – Petr Dlask, Martin Zlámalík, Zdeněk Štybar a Lukáš Klouček.

Zdeněk v depu vyměnil kolo, rychle dohnal ztrátu a v čele se usadili Dlask, Bína a Štybar, v závěsu jel Zlámalík a Klouček. Zdeněk si na chvilku odpočinul po stíhací jízdě po výměně kola na třetím místě, aby následně na dlouhé rovince ostře nastoupil, prohnal se okolo Bíny i Dlaska a začal odjíždět. Bína se snažil zareagovat, přejíždí Zdeňkova stájového kolegu Petra Dlaska a vydává se stíhat Zdeňka.

Náskok se mu ale nedaří snížit, protože Zdeněk jede naplno a drží se před Bínou zhruba 10 sekund. Bína zpomaluje, ale třetímu Dlaskymu se nedaří ho docvaknout. Za nimi jedou Zlámalík, Klouček a Mlynář a následně Slovák Milan Barenyi, Ondřej Bambula, David Kášek a Václav Metlička.

Bína se ve čtvrtém kole opět pokouší stáhnout Zdeňkův náskok, ale marně. Naopak Zdeněk v pátém kole zvyšuje svůj náskok. I rozestupy na dalších místech jsou již takové, že až do cíle už pořadí vydrželo. Zdeněk svým vítězstvím udělal ve Stříbře a v okolí obrovskou propagaci cyklokrosu a doufám, že ho díky tomu přijede na Světový pohár do Plzně 18. října 2009 podpořit celá řada nových fanoušků, protože tam to bude potřebovat v konkurenci celé světové špičky podstatně více.

Chtěl bych za organizátory poděkovat všem divákům, kteří přišli a fandili dobrému cyklokrosu. Pořádali jsme takový závod poprvé a ne vše jsme bohužel domysleli. Jsme si vědomi svých nedostatků a pokud bude nějaké příště, tak víme, co zlepšovat.

Doufáme, že jste odcházeli spokojeni a děkujeme za Vaši účast. Máte-li pro nás náměty na zlepšení, napište nám na e-mailovou adresu FanStyby@stribro.cz anebo se vyjádřete v diskusi k článku.

Fotogalerie Standy Cetla.

Další fotogalerie.

Videa.

Záznam České televize z Českého poháru ve Stříbře 26.9.2009.

Zdeňkův komentář k závodu ve Stříbře 26.9.2009.

Minulý závod: Zdeněk v belgickém Neerpeltu druhý.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#