GvA: Štybar ve finále potvrdil celkové pořadí

Závěr cyklokrosové sezóny: nejdříve slunečno, pak mokrý sníh.

Tak také takový byl závěrečný závod seriálu GvA Troffe a zároveň poslední závod cyklokrosové sezóny, který se jel již tradičně v belgickém Oostmalle. Po nájezdu do terénu se usadil na třetím místě Radek Šimůnek a na šestém Zdeněk Štybar. Na čelo závodu šel od samého začátku vedoucí muž průběžného pořadí Kevin Pauvels, který nechtěl nic ponechat náhodě a od samého startu jel naplno. Že šlo o předem domluvenou taktiku, to potvrdil jeho týmový kolega Klaas Vantornout, který zbytek startovního pole přibrzdil a Kevin měl hned téměř 10″ náskok.

To se ovšem Zdeňkovi nelíbilo, do konce prvního kola se probojoval na druhé místo a pustil se za Kevinem. Ten však celé druhé kolo odolával, nicméně Zdeněk přeci jenom jeho náskok stáhl na polovinu na cca 4″ a ve třetím kole už Kevina docvakl. O rychlosti obou jezdců svědčilo i to že Zdeněk na jezdce za sebou během druhého kola najel 12″! Snaha Kevina, aby ho Zdeněk nedocvakl, znamenala zvýšení jejich náskoku v cíli třetího kola až na 18″ před mistrem světa Nielsem Albertem a Tomem Meeusenem.

Albert, který měl šanci propracovat se na třetí místo celkového pořadí před Svena Nyse, se pustil za vedoucí dvojicí tak intenzivně, že jeho tempu Tom Meeusen nestačil a propadl se do skupiny jedoucí za nimi. Na to reagoval právě Sven Nys a vyrazil osamocen za Albertem. V polovině závodu chybělo Albertovi na vedoucí dvojici, která po sjetí přeci jenom zvolnila, zhruba 6″ a zezadu se na něj se ztrátou 4″ mocně dotahoval právě Sven Nys. Zatímco Albert vedoucí dvojici docvakl, Sven Nys najednou zpomalil a vrátil se zpět do stíhací skupiny, kde se uklidil na konec a odpočíval. Dobře si spočetl, kolikátý musí dojet, aby ho Niels Albert celkově nepředstihl.

Čtyři kola před koncem se rapidně změnilo počasí a ze slunečna rychle přešlo na déšť se sněhem. Jakoby na to Zdeněk čekal a ač s hladkým obutím, okamžitě vyrazil do trháku a rychle si vytvořil několikasekundový náskok. Pak ale stačilo dvakrát zaváhat v písku a vedoucí trojice se opět sjela.

Tři kola před cílem opět zrychlil Niels Albert a protože Kevin Pauvels na druhém místě jel na jistotu celkového vítězství, tak než se Zdeněk před Kevina dostal, Niels už měl několikasekundový náskok, který se Zdeňkovi nepodařilo docvaknout, nicméně jeho snaha stačila na utrhnutí Kevina, takže o stupních vítězů bylo rozhodnuto.

I když se stejně jako před týdnem na čele stíhací skupiny v posledním kole objevil Radomír Šimůnek, tak svoji pozici opět neudržel a dojel sedmý. V posledním kole vystartoval vpřed Sven Nys a dojel si pro čtvrté místo, které mu zajišťovalo celkově třetí místo v seriálu. Mezi ženami dojela Pavla Havlíková devátá a Karel Hník mezi třiadvacítkáři dvanáctý.

Zdeňka nyní čeká několikatýdenní odpočinek, ve kterém se objeví i ve Stříbře vyhodnotit se svým fanklubem uplynulou cyklokrosovou sezónu a pak se začne připravovat na sezónu silniční.

Výsledky muži GvA Trofee Oostmalle 19.2.2012:
1. Niels Albert in 58’38“ 
2. Zdeněk Štybar +15″
3. Kevin Pauwels +24″ 
4. Sven Nys +46″ 
5. Tom Meeusen +50″ 
6. Bart Aernouts +50″ 
7. Radomír Šimůnek +50″ 
8. Rob Peeters +50″ 
9. Dieter Vanthourenhout +59″

Konečné výsledky GvA Trofee 2011/2012:
1. Kevin Pauwels 176 bodů 
2. Zdeněk Štybar 166 
3. Sven Nys 141 
4. Niels Albert 139 
5. Tom Meeusen 114 
6. Bart Aernouts 87 
7. Bart Wellens 85 
8. Sven Vanthourenhout 83 
9. Rob Peeters 80 

14. Radomír Šimůnek 51
19. Martin Zlámalík 28

Výsledky GvA Trofee Oostmalle 19.2.2012.

Videozáznam posledního kola.

Videoprůřez GvA Trofee sezóny 2011/2012.

Konečné pořadí GvA Trofee 2011/2012.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#