Mistrovství Evropy v cross country

horských kol jel Štybar v neděli v nizozemském Zoetermeeru.

V 10:00 odstartoval závod žen, kde jsme měli jedinou zástupkyni Pavlu Havlíkovou, protože Tereza Huříková jela v sobotu naposledy závod do 23 let, bohužel neúspěšně. Pavla bojovala a přestože na startu byla  dvaatřicátá, propracovávala se dopředu a v jeden moment jsme jí registrovali na dvanáctém místě. Bohužel přestaly jí fungovat přední brzdy a nevyhnula se ani pádům. Také to po závodě okomentovala: „Připadala jsem si víc na zemi než na kole.“ Nakonec dojela 21.

Na 13:00 byl připraven start závodu Elite. Mezi osmi českými reprezentanty byl s nejhorší startovní pozicí a to s číslem 93 i cyklokrosový vicemistr světa Zdeněk Štybar ze Stříbra. Zdeněk spolu se svým trenérem Vojtou Červínkem si přáli, aby pršelo a bylo bláto, což by mělo závodníky přibrzdit a Zdeňkovi pomoci, aby mu čelo při propracovávání se vpřed moc neujelo. Toto přání bylo vyslyšeno a trať byla od samého rána méně či více zkrápěna deštěm, který na trati už při závodě žen vytvořil mazlavé bláto.

Zdeněk vybral místo na trati, kam ještě před závodem žen poslal svůj český fan klub. Z tohoto místa bylo nejen vidět na největší část tratě, ale zároveň z něj bylo dobře slyšet i trumpety, takže fanoušci mohli reagovat na aktuální situaci na trati a Zdeňka podpořit. Na hlavní závod se k českému fan klubu přidal i ten belgický. Ihned po startu se hnal dopředu startovním polem nejen Zdeněk se startovním číslem 93, ale i Švéd Emil Lingren (č. 102) a dle předpokladu i přední belgický cyklokrosař Sven Nys (č. 41). Z dalších našich se začal hned od začátku propracovávat dopředu plzeňský Milan Spěšný (č.30), poněkud ztráceli Jaroslav Kulhavý (č.7) a Jiří Friedl (č.18).

Když dojel Zdeněk zhruba po půlce prvního kola na dohled svých fanoušků oproti startu notně vepředu oproti 93.místu na startu, propukli fanoušci v nevídaný jásot a celou dobu, co byl Zdeněk na dohled, ho svým hlasitým povzbuzováním tlačili dopředu, což na celkem úzké trati nebylo zas až tak jednoduché. Ale Zdeněk dokázal využít sebemenší skulinky, aby se protáhl před soupeře, kterého dojel.

Bohužel, když se Zdeněk objevil před zraky svých fanoušků podruhé, bylo jasné, že se něco děje, protože tak, jak se předtím dral dopředu, tak teď se pro změnu velice rychle propadal a na rozdíl od prvního kola více běhal. Při průjezdu okolo fanoušků pak avizoval problém s řazením. Při průjezdu cílem druhého kola se propadl zpět až na 49 místo. To Švéd Emil Lingren pokračoval ve své spanilé jízdě a se startovním číslem 102 projížděl cílem druhého kola na 4 místě (!), Sven Nys (41) na místě 8. a Milan Spěšný (30) na místě 13. se ztrátou 10 s na Jaroslava Kulhavého (7) na místě 11.

V průběhu třetího kola na vrcholu jednoho kratšího výjezdu stačil Zdeněk říci naší reprezentantce do 23 let Tereze Huříkové, že mu klouže rukavice při řazení grip shiftem (řazení v řidítkách), protože tam má bláto a řazení drhne. Tereza rychle přeběhla do depa a vysvětlila anglicky problém Zdeňkovo belgickým mechanikům, kteří při průjezdu omotali Zdeňkovi řazení alespoň umělohmotnými uchycovacími pásky, aby měl Zdeněk za co vzít. Na rozdíl od cyklokrosu není totiž možné kolo při závodech horských kol vyměnit a závodníci musí absolvovat na jednom kole celý závod. Zdeněk tak ztratil v depu více jak půl minuty, přesto nakonec zajel časově třetí kolo na úrovni druhého kola (cca 60tý čas) a cílem třetího kola už zase projížděl na 53 pozici.

I když řazení stále nebylo úplně v pořádku, Zdeněk se po provizorní opravě opět vrhl do závodění a ve čtvrtém kole zajel třináctý čas, pouze o vteřinu horší než stále se lepšící Milan Spěšný, cílem čtvrtého kola projel Zdeněk na 40 pozici. Na vedoucího jezdce a pozdějšího vítěze Ralpha Näfa už Zdeněk ale ztrácí více jak 7 minut. Ke konci čtvrtého kola navíc ustává déšť a bahno ihned začíná rychle vysychat a houstnout, což Zdeňkovi zhoršuje i problém se řazením. Zdeněk přesto jede naplno a v pátém kole zajíždí 24. čas a cílem projíždí na 33. místě. Zdeněk se pustil ještě do šestého kola, ale vysychající bláto v podstatě znemožňuje řadit grip shiftem a Zdeněk těsně před cílem šestého kola vzdává, načež se z oblohy naposledy spustil déšť. Čtvrt hodiny po skončení závodu už natrvalo svítilo sluníčko.

Kupředu se ale stále prodíral Sven Nys a jak jsem vyrozuměl z rozhovoru, tak pouze svojí chybou se připravil o druhé místo. Dokonce i vítěz Ralph Näf zmiňoval Svena Nyse, takový z něj měl respekt. Nám udělal obrovskou radost Milan Spěšný, který v posledním kole dokázal ještě zrychlit a dojel na šestém místě, což je historicky nejlepší výsledek ČR na ME. Pěkný výsledek nakonec zajeli i Jaroslav Kulhavý s Jiřín Friedlem, když dojeli na jedenáctém a dvanáctém místě.

Evropský šampionát můžete vidět v reportáži ČT4 sport ve středu 15.7. od 17:30 a v neděli 19.7. od 15:55. Po kliknutí na následující odkazy se můžete podívat na fotografie a videa.

ME Zoetermeer Holandsko 2009 – FOTOGALERIE a výsledky.

ME Zoetermeer Holandsko 2009 – VIDEO.

ME Zoetermeer Holandsko 2009 – reportáž ČT4 Sport.

Druhé místo v Českém poháru MTB 6.6.2009 v Okrouhlé.

Dejte si reklamu na Český pohár v cyklokrosu ve Stříbře!

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#