MS 2014 v cyklokrosu: Veni, vidi, vici.

Zdeněk Štybar potřetí mistrem světa v kategorii Elite! …

Zdeněk před dvěma lety přestoupil k silničnímu týmu, nicméně cyklokros zůstal jeho srdeční záležitostí a proto se ho snaží zařadit do své přípravy na silniční závody. S ohledem na začátek silniční sezóny, kdy se první etapáky jedou už v únoru (letos např. 5.-8.2. Dubai, 9.-14.2. Qatar, …), lze zařadit do přípravy „vánoční cyklokrosové turné“, kdy se od Vánoc až do nového roku jede série cyklokrosových závodů.

Vloni jel Zdeněk navíc ještě doma ve Stříbře Mistrovství ČR začátkem ledna 2013, kde se stal posedmé domácím mistrem a vyrovnal tak historický rekord Radomíra Šimůnka staršího. Účast na následném Mistrovství světa v USA příprava na silnici Zdeňkovi již neumožnila. Letos byla situace přesně opačná. Domácí M ČR 2014 kolidovalo s týmovým silničním soustředěním. Nicméně MS se jelo pouhých 12 km od belgického Essenu, kde Zdeněk v sezóně bydlí a termín vycházel po tréninku intenzity, takže záleželo pouze na tom, jak se Zdeněk bude v termínu MS cítit.

Ve čtvrtek si jel Zdeněk vyzkoušet trať mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide a další události už připomínají slova, které pronesl Gaius Julius Caesar po rychle vyhrané bitvě proti pontskému králi Farnakovi v roce 47 př. n. l.: „Veni, vidi, vici.“, tedy „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.“, i když tak jednoduché to zdaleka nebylo.

Protože Zdeněk nejezdil cyklokrosové závody a za vánoční turné nestačil vyjezdit dostatečný počet bodů do světového cyklokrosového žebříčku, startoval až z páté řady. Ani to mu však nezabránilo, aby se už v polovině prvního kola objevil na šestém místě, tedy v kontaktu s čelem závodu. Do té doby byl mezi prvními vidět Martin Bína, který však po pádu hned v prvním kole odstoupil.

Zdeněk se v průběhu prvního kola propracoval až na první místo a spolu s Belgičanem Svenem Nysem pak diktovali tempo závodu. Do poloviny závodu se jich ještě drželi Holanďan Lars Van der Haar a Francouz Francis Mourey, ti ale na vysoké tempo doplatili a nakonec je předjeli zezadu další jezdci.

Od poloviny závodu se na čele střídali Zdeněk se Svenem. V předposledním okruhu spadl Zdeněk a Sven mu poodjel, zanedlouho však spadl pro změnu Sven a Zdeněk ho docvakl. V posledním okruhu Zdeněk nasadil k trháku v těžkém blátivém úseku, Sven jeho nástup nezachytil a Zdeněk i přes následnou Svenovu riskantní jízdu svůj náskok uhájil až do cíle a dojel si v tomto nesmírně dramatickém závodě pro svůj třetí titul mistra světa v kategorii Elite.

Na devátém místě byl klasifikován v kategorii Elite ještě Radomír Šimůnek. Mezi U23 dojel na osmém místě Tomáš Paprstka a třináctý Michael Boroš, v ženách Martina Mikulášková byla jedenáctá.

Výsledky World Chamionship Cyclocross 2014 Hoogerheide Elite 2.2.2014:
1. Zdeněk Štybar 1:05:29 
2. Sven Nys +12″
3. Kevin Pauwels +40″
4. Klaas Vantornout +59″ 
5. Tom Meeusen +1’07“ 
6. Lars van der Haar +1’22“ 
7. Rob Peeters +1’43“ 
8. Francis Mourey +1’53“ 
9. Radomír Šimůnek +2’04“ 

17. Lubomír Petruš +5’53“ 
42. Vladimír Kyzivát +7’02“
DNF Ondřej Bambula
DNF Martin Bína

Video – záznam závodu.

Zdeňkův komentář.

Stránky MS 2014 1.-2.2.2014.

Results World Chamionship Cyclocross 2014 Hoogerheide.

Výsledky (results) Men Elite .

UCI Ranking – Cyclo Cross 2013/2014.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#