MTB: Štybar druhý v Českém poháru v Okrouhlé

Další MTB závod po středeční výhře na Pražských schodech. …

V sobotu jel Zdeněk další závod Českého poháru v horských kolech v Okrouhlé u Boskovic. Bohužel délka tratě téměř 7 km s převýšením cca 102 m, kterou elite jela téměř 18 minut, ubírala na divácké atraktivnosti, protože závodníci elite jeli pouze 7 kol. Proto bylo nejvíce diváků v těch částech tratě, kde tam i zpátky vedla trať vedle sebe.

Meteorologové slibovali že bude sobotní odpoledne pršet, ale nevím, jak to pořadatelé zařídili, ale první kapky spadly až při vyhlašování vítězů a hned po něm se spustily přívaly vody. Během celého dne sice foukal ostrý studený vítr, ale sluníčko neustále zvyšovalo teplotu, takže při závodě elite už bylo teplo nejen závodníkům.

V závodě žen se utvořila vedoucí tříčlenná skupinka, ze které v posledním kole vystartovala Tereza Huříková a za ní dojela Pavla Havlíková a Martina Němcová. Překvapilo mě, že Tereza dojela do cíle nejen s úsměvem, ale na rozdíl od svých soupeřek vypadala, jakoby se byla na kole jenom projet. Jak se zdá, tak jí nucený dvouměsíční odpočinek po zlomenině klíční kosti nakonec prospěl.

Start závodu Elite, plánovaný na 15:00 se opozdil, protože v té době byly ženy ještě na trati a startovalo se až v 15:30. Důvodem byla právě délka trati, takže když se pořadatelé chtěli přiblížit předepsanému času jízdy, výsledkem bylo, že závody od samého rána nakonec prodlužovaly celý program.

Zdeněk, který se bohužel nemohl zúčastnit minulou sobotu závodu ČP v České Kamenici, takže nebodoval, tak i přes šesté místo v Bystřici pod Hostýnem v prvním závodě ČP, musel se startovním číslem 23 startovat až z třetí řady. Na start mu vedle svých stájových kolegů přišla popřát dobrý závod i vítězka žen Tereza Huříková. Na start se postavil i Václav Hlaváč z Kladrub se startovním číslem 30, který nakonec dojel na pěkném třináctém místě.

Zdeněk se snažil co nejlépe vystartovat, ale bylo vidět, že bohužel nemůže jet, protože byl v sevření jezdců před sebou. Nicméně už na konci zaváděcího kola se posunul notně dopředu a během prvního kola se dotáhl do druhé tříčlenné skupinky, kde jezdil společně s Pavlem Bloudným (č.5) a Filipem Eberlem (č.6), když vepředu se hned od startu utrhl vedoucí závodník ČP Jaroslav Kulhavý (č.1) a Jiří Friedl (č.3). Probojovat se do této skupinky stálo Zdeňka dost sil a bylo to jeho maximum, protože se mu očividně nejelo a to celou půlku závodu. Možná ještě důsledek Pražských schodů.

V polovině závodu narostl odstup vedoucí dvojice až na cca 40 sekund, ale Kulhavý nevydržel nasazené tempo a začíná odpadat. Naopak Zdeněk se přestal trápit a začíná útočit. Na konci pátého kola měl už vedoucí Friedl náskok jen 24 sekund, aby trojice nejprve dotáhla Kulhavého a potom se už jenom Štybar s Boudným vydávají stíhat Friedla, kterého v průběhu šestého kola skutečně dostihnou.

Do závěrečného kola dokonce vyjíždí Zdeněk na špici závodu s náskokem několika sekund, ale problém s pitím a následné křeče ho přibrzďují, takže nakonec dojíždí druhý.

Zdeňkovo MTB kalendář:
12.7.2009 Mistrovství Evropy MTB, Zoetermeer, Holandsko (bude-li nominován)
18.7.2009 Mistrovství České republiky, Karlovy Vary,XCO CN

Štybar vyhrál Pražské schody. 

Zdeňkovo komentář k závodu. 

Sponzorujte nebo si kupte reklamu na Český pohár ve Stříbře! 

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#