Neuvěřitelný Zdeněk Štybar v Podbořanech !!!

Dramatický nervák gradoval až do posledních vteřin závodu! …

Po sobotním vítězství ve Stříbře odjížděl Zdeněk Štybar jako favorit na další závod Českého poháru TOI TOI Cupu do Podbořan. Osud si ale usmyslel ho krutě vyzkoušet. Zdeněk vystartoval a jel celé první kolo na jistotu, když si hlídal ostře nastoupivšího Martina Bínu. Za nimi se vytvořila sedmičlenná skupina, ve které nechyběl Zdeňkův stájový kolega Petr Dlask.

Zdeněk při vjezdu do druhého kola v závěsu za vedoucím Bínou píchl a než se dostal do depa, propadl se na konec druhé desítky. Zdeněk ale po výměně kola ostře vyrazil vpřed a rychle ukrajoval vteřinu za vteřinou ze své více jak 30ti vteřinové ztráty. Při nájezdu do třetího kola figuroval již na 14. místě.

Na Zdeňkův defekt ihned zareagoval jeho stájový kolega Petr Dlask společně s Martinem Zlámalíkem. Vystartovali a sjeli na vedoucí pozici jedoucího Bínu. Zdeněk se mezitím ve 4. kole propracoval již na 8. místo, když po průjezdu depem ale opět píchl a celé půlkolo do dalšího depa jel na prázdném kole. Předjížděl ho jeden soupeř za druhým a ztráta opět obrovsky narostla na 1 minutu 10 sekund.

Při výměně kola v depu Zdeněk na chvilku zaváhal, ale pak přeci jen naskočil na kolo a pustil se opět do boje s nepřízní osudu. Od té doby mu coby smolaři však kromě jeho fanoušků rozprostřených po celé trati začínají fandit i fanoušci jiných jezdců. A Zdeněk kolo po kole ukrajoval ze své ztráty. Když v šestém okruhu odpadl z vedoucí trojky Zlámalík, fanoušci začali propočítávat, zda se Zdeněk při svém tempu stihne propracovat alespoň na třetí místo, když v té době figuroval na místě sedmém.

V čele závodu se usadil Petr Dlask a za ním se naprosto pasivně vezl Bína. Štyby se ale propracovával stále dopředu, v sedmém kole byl na pátém místě zhruba se 44 sekundovou ztrátou, v osmém kole na čtvrtém místě ztrácel 37 vteřin, v devátém kole se mocně dotahoval na třetího Zlámalíka a na vedoucího Dlaska dvě kola před cílem ztrácel ještě 30 vteřin. Štyby přímo prolétl kolem do té doby třetího Zlámalíka a pokračoval ve stíhací jízdě. Do posledního kola tedy najížděl už na třetím místě, ale ještě s 12ti sekundovou ztrátou, ale po dalších zhruba 800 metrech ztrácel již jenom 8 vteřin. A euforie většiny fanoušků dosahovala vrcholu. I podle sluchu bylo poznat, kudy Zdeněk právě projížděl.

Vedoucí dvojice byla v závěru závodu dobře informována, že se na ně Zdeněk mohutně dotahuje, v posledním kole ho za sebou už i viděli. Petr Dlask ale neměl zájem jet dál sám s Bínou, protože se dalo předpokládat, že v cílovém spurtu Bína Dlaskyho předjede. K očekávanému nástupu Bíny také nedošlo, takže se k nim Zdeněk neustále přibližoval až na 3-4 sekundy. Rozhodnutí přišlo v nejprudším stoupání, které Zdeněk na rozdíl od vedoucí dvojice vyjel a tím nejen zlikvidoval jejich náskok, ale prohnal se kolem nich. Pokračoval však nezadržitelně vpřed, aby v klidu přijel jako vítěz a spustil tak lavinu nadšení svých fanoušků.

Bína se v závěrečné fázi dle předpokladu dostal před Dlaskyho, který zajel fantastický závod. Jel na čele závodu, několikrát nastoupil, čímž nakonec utrhl Zlámalíka, ale Bínu se mu setřást nepodařilo. A na otázku, zda v posledním kole pomohl Štybymu, odpověděl: „To vůbec nebylo třeba. Jel jak mašina!“

Výsledky Elite Podbořany 28.9.2009:
1. Zdeněk Štybar

2. Martin Bína +0:03
3. Petr Dlask +0:04
4. Martin Zlámalík +0:57
5. Kamil Ausbuher +1:23
6. Robert Gavenda +1:51

Fotogalerie Standy Cetla.

Videa ze závodu v Podbořanech 28.9.2009.

Záznam České televize z TOI TOI Cupu v Podbořanech.

Zdeňkův komentář k závodu v Podbořanech 26.9.2009.

Minulý závod: Štybar vyhrál závod ve Stříbře dne 26.9.2009!

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#