Stíhačka bikerů na cyklokrosaře Štybara

Mistrovství ČR v cross country horských kol …

se jelo v sobotu 18. července 2009 v plačících Karlových Varech. Sluníčko vykouklo až při vyhlašování vítězů.

Zdeněk se rozmýšlel, zda MČR jet nebo zda si nechat otevřít, vyčistit a znovu zašít loket, který se mu nehojil. Ke zranění přišel po pádu ve zhruba sedmdesátikilometrové rychlosti při jednom sjezdu v silničním etapovém závodu „Kolem Srbska“.

Do Karlových Varů vyrazil Zdeňka podpořit i dovolenými prořídlý FAN KLUB, který hned po příjezdu vyrazil na obhlídku tratě, aby vybral strategická místa, kde bude potřebovat Zdeněk povzbudit. FAN KLUB vybral hned za startem dlouhé táhlé stoupání na vyhlídku Karla IV. a pak stoupání do serpentýn před závěrečným sjezdem do cíle.

Před kategorií Elite startovaly ženy a mezi nimi i česká reprezentantka do 23 let Tereza Huříková, kterou FAN KLUB za pomoc Zdeňkovi na ME mohutně povzbuzoval. Tereza, která se při startu musela trochu vyhýbat fotografovi, se během prvního kola propracovala na první místo a pak už se svým soupeřkám pouze vzdalovala a během pěti kol najela na druhou Pavlu Havlíkovou 4,5 minuty. Po závodě přišla Tereza FAN KLUBu za podporu poděkovat.

V přímém souboji s celou českou špičkou v cross country horských kol v okolí letního kina v Karlových Varech na 4,6 km dlouhém okruhu s převýšením 200 m s řadou technicky mimořádně obtížných míst si Zdeněk vedl velice dobře. I když startoval až ze třetí řady s číslem 19, stejně jako kladrubský Václav Hlaváč s číslem 22, tak se Zdeněk hned po startu pustil do útoku na čelo závodu. Sice ho zbrzdil spadlý řetěz a musel začít znovu, ale přesto se pomalu propracovával do čela závodu, aby se ke konci druhého kola do něj definitivně dostal.

V té době se pokouší o trhák Honza Škarnitzl a Zdeněk za ním okamžitě vyráží a ve dvojici pokračují dál.  Ještě ve sjezdu z vyhlídky Karla IV. je Zdeněk druhý, ale serpentýny před koncem třetího kola už vyjíždí na první pozici a odpoutává se od Honzy Škarnitzla.

Poté jezdí Zdeněk sám na první pozici až do sedmého kola, kdy ho za dojíždí za vzorné týmové spolupráce Boudný s Novákem. Ještě v dlouhém stoupání na vyhlídku Karla IV. Zdeněk odolává, i když už si na zádech veze Pavla Boudného. V serpentýnách před koncem sedmého kola už je ale Boudný před ním a zezadu se na něj mocně dotahuje za mohutného povzbuzování diváků i Jiří Novák, stejně tak i šestý muž nedělního ME strojově jedoucí plzeňský Milan Spěšný. Oba dva se v průběhu posledního kola dostávají před Zdeňka.

Cílem tedy Zdeněk projíždí na čtvrté pozici. V rozhovoru pro komentátora zalituje, že se nechal Honzou Škarnitzlem vyhecovat, přestože se v té době cítil dobře, ale přeci jenom on je z cyklokrosu zvyklý na hodinu, kdežto horská kola se jezdí na dvě hodiny. Nicméně svým trhákem donutil ostatní jezdce, aby netaktizovali, ale ukázali, co v nich opravdu je.

Protože v horských kolech se vyhlašuje prvních 5 jezdců, tak byl Zdeněk na pódiu, kam si vzal svou neteř Amálku. Ovšem zase ho musel trumfnout plzeňský Milan Spěšný, který si vzal na pódium děti dvě :-). A pokud se ptáte, k čemu takový FAN KLUB je, tak třeba k vytlačení auta s mechaniky Zdeňka Štybara z bláta – viz. fotogalerie.

 

Štybar na ME MTB v Holandsku 12.7.2009 – foto a video. 

Mistrovství ČR XC MTB Karlovy Vary 18.7.2009 – fotogalerie. 

Mistrovství ČR XC MTB Karlovy Vary 18.7.2009 – video. 

Mistrovství ČR XC MTB Karlovy Vary 18.7.2009 – reportáž ČT4 Sport. 

Dejte si levně reklamu na Český pohár v cyklokrosu ve Stříbře! 

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#