Štybar druhý na MČR nominován na LOH 2016

Na MČR v Kyjově nechyběli jeho fanoušci. …

Co tomu předcházelo? Zdeňkovi vyšla zimní příprava na letošní sezónu podle jeho představ. Nicméně i přes počáteční březnové úspěchy, 2. na klasice Strade Bianche a vyhraná etapa na Tirreno-Adriatico, cítil, že mu to nejede jak by mělo a na dubnovou klasiku Paříž – Roubaix už nastupoval s antibiotiky. Krevní testy zjistily atypický virus, ke kterému se posléze přidala nějaká bakterie. Nezbylo nic jiného, než přestat trénovat a léčit se s výhledem, že by se do závodů měl vrátit až koncem května. Bohužel díky zraněním v týmu byl poslán už v polovině května do Kalifornie. Až před červnovým Švýcarskem se vše vrátilo do normálu a Zdeněk se bohužel s tréninkovým mankem mohl zase plně věnovat kolu.

Česká republika dostala 4 místa na olympijský silniční závod, ale adeptů bylo pět. Proto si reprezentační trenér Tomáš Konečný ponechal oznámení nominace až po skončení MČR, které se jelo v neděli 26. června 2016 v Kyjově.

Kvůli televiznímu přenosu, kdy ČT odpoledne přenášela fotbalové zápasy z probíhajícího ME ve fotbale, se startovalo v neděli už v osm ráno. Fanouškům Zdeňka Štybara tedy nezbylo nic jiného, než vyjet už v sobotu a přespat v nedalekém Mikulově. Po cestě do Mikulova se vrátili v čase v místě, kde před třiceti tisíci lety žili lovci mamutů a to v nově otevřeném Archeoparku v Pavlově nad vodní nádrží Nové Mlýny nedaleko Dolních Věstonic. Následovala prohlídka Mikulova, kterou však znesnadňovalo obrovské vedro, ubytování, přespání a v neděli v šest ráno odjezd do Kyjova.

Před závodem se fanoušci pozdravili se Zdeňkem a pak už následovalo fandění. Část fanoušků zůstala ve fanzóně v prostoru startu a cíle na náměstí v Kyjově a část se přesunula do fanzóny na trati, přičemž na obou místech byly velkoplošné obrazovky pro sledování průběhu závodu. Závod se jel totiž na 9 kol o délce přes 20 km, aby fanoušci mohli při průjezdech fandit a minimalizovala se potřeba uzavření silnice. Celkových 185,4 km bylo velice náročných.

Zdeněk Štybar se svým stájovým kolegou Petrem Vakočem, mimochodem mistři republiky z posledních dvou šampionátů, stáli proti přesile pěti jezdců z týmu Tinkoff v čele s mistrem světa Peterem Saganem a Romanem Kreuzigerem. Bohužel Petr Vakoč v osmém kole nezachytil nástup stíhací skupiny a Zdeněk zůstal na pětici jezdců Tinkoffu sám. Roman Kreuziger věděl, že nemůže v klikatých zatáčkách a na kostkách před cílem soupeřit se Zdeňkem Štybarem, takže mu nezbývalo nic jiného než zaútočit v kopci. To mu vyšlo až v posledním stoupání, kdy Zdeňka začaly chytat křeče a na Romanův nástup už nezareagoval a dojel druhý. Zdeněk si na stupně vítězů vzal svého syna Lewise, který měl v neděli první narozeniny, ale tomu se nelíbil hluk fanoušků, tak ho Zdeněk musel vrátit.

Po cestě domů autobusem fanoušci netrpělivě čekali na vyhlášení nominace na OH 2016 v brazilském Rio de Janeiro.  Nominace se vzdal čerstvý mistr republiky Roman Kreuziger, protože jede Tour de France, která končí v neděli 24.7.2016  a nestihl by se během 14 dní řádně připravit na olympijský individuální silniční závod, který se jede hned v úvodu olympiády. Silniční závod na OH nepojede ani mistr světa Peter Sagan, protože profil trati je moc náročný a je postaven především pro vrchaře. Pojedou se tři kola s výrazným stoupáním i částí s kostkami. Proto lídrem ČR bude Leopold König a pomáhat mu budou Zdeněk Štybar, Petr Vakoč a Jan Bárta. Časovku pak pojedou Leopold König a Jan Bárta.

Záznam závodu na webu České televize 26.6.2016.

Zdeňkův komentář.

Pozvánka na rekreační Holostřevskou cyklovyjížďku.

Start závodu

Foto fanoušci:

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#