Štybar druhý v Superprestige v Hoogstratenu

Naši cyklokrosaři na ME v Hoogstratenu bez medaile. …

Před závodem Superprestige Elite muži se jelo v Hoogstratenu na téže trati Mistrovství Evropy v kategorii juniorů (11:00), žen (12:30) a třiadvacítek (14:00). Bohužel medailové ambice našich se nenaplnily.

Nejblíže z našich měla k medaili Kateřina Nash (Hanušová), která v týdnu přiletěla ze zámoří, kam se provdala. Protože si s sebou přivezla virózu a brala antibiotika, tak vynechala nejen středeční závod v Hlinsku a po loňském bronzu si tedy dojela „pouze“ pro čtvrté místo. Pátá dojela nám dobře známá Pavla Havlíková. V juniorech dojel 8. Lasák a 9. Boroš, v U23 byl nejlepší z našich 17. Polnický.

Druhý závod série Superprestige Elite muži startoval v neděli v 15:15 za deštivého počasí, když ještě v sobotu bylo v Hoogstratenu 15 stupňů a sucho. Déšť udělal z trati v bývalé pískovně nesmírně kluzký a náročný terén. Závodníci byli téměř v permanentním smyku a o pády nebyla nouze. První čtvrtina závodu vypadala jako by se jelo mezinárodní mistrovství ČR, v jednu chvíli byl na čele Zlámalík, třetí Šimůnek a čtvrtý Štybar.

Nejlépe z celého pole odstartoval Zlámalík, který najel do terénu jako první, Štybar se pověsil za Nyse na šesté místo, za nimi se držel Šimůnek, mistr světa Albert se po nepříliš podařeném startu propracovával dopředu. Všichni si celé první kolo víceméně drželi svoje pozice.

Ve druhém kole na čtvrté pozici padl Vantornout, čímž zbrzdil Nyse i Štybara a vepředu se vytvářila vedoucí skupinka Zlámalík, De Knegt a Pauwels. Nys okamžitě nastupil a ještě do konce druhého kola zlikvidoval několikasekundový náskok vedoucí trojice. Aby nedošlo k úplnému spojení celého startovního pole při průjezdu do třetího kola, zvýšil Štybar tempo, čímž celé startovní pole zase natáhl a roztrhal.

Ve třetím kole spadl Nys a Pauwels. Ve čtvrtém kole se na čelo prodral Šimůnek následován Albertem a Štybarem. Albert zaútočil a v háku se s ním vyvezl Štybar. Při průjezdu do pátého kola za nimi se ztrátou už 21 vteřin najížděl Šimůnkem s Verveckenem. Albert na začátku pátého kola utrhl Štybara, aby při nájezdu do kola šestého už měl náskok 11 vteřin.

Za nimi projela pětičlenná skupina vedená Šimůnkem se ztrátou 37 vteřin a pak čtyřčlenná skupina vedená Nysem se ztrátou 47 vteřin. Ovšem do sedmého kola už projížděl Nys na třetím místě se ztrátou 40 vteřin na vedoucího Alberta, Zdeněk svojí ztrátu stačil pod 10 vteřin.

A toto pořadí už zůstalo až do cíle. Zdeněk se sice snažil ztrátu na vedoucího Alberta snížit, zhruba 3 kola před cílem stáhl ztrátu cca na 5 vteřin, ale když se mu nepodařilo Alberta docvaknout, tak těsně před koncem závodu mírně polevil.

Zdeněk si na nedělní závod odskočil z Mallorky ze svého čtrnáctidenního tréninku, takže se cítil trochu unavený, nicméně se mu jelo dobře. Na Mallorce bylo minulý týden ještě příjemné teplo, kolem 26 stupňů, Zdeněk se dokonce ještě i v moři vykoupal. Příští týden bude na Mallorce trénovat se Svenem Nysem.

Výsledky:
1. Niels Albert 1:03:36
2. Zdeněk Štybar +16
3. Sven Nys +1:12
4. Kewin Pauwels +1:28
5. Klaas Vantornout +1:48
6. Gerben De Knegt +1:58
7. Radomír Šimůnek +2:22
8. Ervin Vervecken +2:32
9. Bart Aernouts +2:33

15. Martin Zlámalík +3:23. 

Výsledkové listiny ME Hoogstraten 1.11.2009 – junioři, U23 a ženy. 

Výsledková listina Superprestige belgický Hoogstraten 1.11.2009. 

Průběžné pořadí Superprestige 2009/2010. 

Fotogalerie Superprestige belgický Hoogstraten 1.11.2009. 

Video Superprestige belgický Hoogstraten 1.11.2009. 

Minulý závod – GvA Trofee Koppenbergcross Oudenaarde 25.10.2009. 

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#