Štybar má za sebou další etapák,

tentokráte třídenní Tour de Picardie ve Francii. …

První etapa v délce 162 km se jela v pátek 13. 5. 2011 z Abbeville do La Neuville-en-Hez. Před startem uctili závodníci minutou ticha památku na souběžně jetém Giro d’Italia tragicky zesnulého šestadvacetiletého belgického cyklisty Woutera Weylandta, který se při sjezdu z Passa del Bocco zhruba 25 kilometrů před cílem ohlédl na skupinu za ním a v tu chvíli brnkl pedálem o zídku. Náraz ho katapultoval na protější zeď, o kterou si prorazil lebku. Zdeněk k tomu dodal: „V minulých dnech jsem na to hodně myslel, je těžké dostat články a fotografie z hlavy.“

V první etapě se od pelotonu odpoutali dva jezdci, ale peloton si jel svoje, teprve v posledních 20 km se začala rychlost zvyšovat dokonce natolik, že se Zdeněk neudržel ve vedoucí skupině a dojel ve druhém „balíku“, který měl 12″ ztrátu na vítěze. Zdeněk si po závodě stěžoval na „špatné“ nohy.

Sobotní etapa 166,5 km vedla z Villers-Saint-Paul do Château-Thierry a díky větru v zádech měl peloton i vysokou rychlost. Rozhodujícím se nakonec ukázal hromadný pád v závěru etapy, kterému se Zdeněk vyhnul a snažil se najít si pozici pro závěrečný sprint. Ještě 500 m před cílem byl kolem desáté pozice, ale pak udělal chybu a peloton ho pohltil. Nicméně dojel v čase vítěze.

Závěrečná nedělní etapa vedla z Charly-sur-Marne do Péronne a Zdeněk byl její převážnou část v úniku. Její průběh Zdeněk okomentoval: „Po dvaceti kilometrech jsme odjeli se silnou skupinou, kde byli Flecha, Boason Hagen, Pozzato nebo Klier, ale nenechali nás odjet víc než na minutu a půl a pak jsme byli dojeti. Ale v malém kopci jsme v pěti znovu odjeli, získal jsem nějaké body na vrchařské prémii a byl jsem druhý na sprinterské. Balík nás pohltil 20 kilometrů před cílem. Bylo to dost tvrdé, protože foukal silný vítr. Etapa měřila 195 kilometrů a já jel zhruba 160 v úniku. Určitě to byl můj nejdelší únik v kariéře a byl to dobrý trénink. Teď se těším na odpočinek.“

Zdeněk má tedy za sebou svůj druhý silniční závod v dresu Quick Stepu. Kolem Picardie sice nedosáhl na stupně vítězů jako v Dunkerque, s čímž ani nepočítal, protože Picardie je závod pro sprintery. Celkově obsadil 38. místo se ztrátou 49 vteřin.

Výsledky Tour de Picardie 13.-15.5.2011:
1. Romain Feillu Fra 12:01:00
2. Kenny De Haes Bel +8″
3. Filippo Pozzato +8″

38. Zdeněk ŠTYBAR +49″

Stránky závodu.

Zdeňkův komentář.

Hlasujte v anketě pro Zdeňka.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#