Štybar na MČR MTB XCO v Kuřimi

Vloni déšť a zima, letos horko, dusno a přeháňka. …

I když se při závodě žen začala stahovat černá mračna a nakonec trochu sprchlo, zdaleka to nebyla vichřice, která se v sobotu brzy ráno prohnala přes Stříbrsko v době, kdy členové Fanklubu Zdeňka Štybara vstávali, aby jeli Zdeňka povzbudit. Naštěstí, protože kdyby začaly přes trať padat stromy … . I takhle 4,6 km dlouhá trať vedená lesoparkem se stoupáním kolem 210 m na jedno kolo s prudkými stoupáními i „padáky“ za velkého vedra a dusna prověřila důkladně každého startujícího.

Fanklub si již tradičně naplánoval dojezd tak, aby stihl i závod žen, při kterém provedl rozestavění u tratě tak, aby povzbuzování bylo co nejúčinnější. Závod žen byl jednoznačnou záležitostí čtvrté z MS v cyklokrosu letos v Táboře Katky Nash (Hanušová), která se letos intenzivně připravuje na MS MTB XCO, které se jede začátkem září v Kanadě v Mont Sainte Anne, kde v loňském SP Katka obsadila třetí místo!

Loňskou mistryni ČR Terezu Huříkovou potkaly stejné problémy jako před týdnem na ME v Izraeli – těžko se jí dýchalo a celý závod se trápila. Takže i přes počáteční druhé místo nakonec dojela třetí, když se před ní v průběhu závodu dostala svěže jedoucí Pavla Havlíková, která u nás ve Stříbře vloni vyhrála Český pohár v cyklokrosu.

Po loňském 4. místě, kdy Zdeněk přišel o vedení až v posledním kole, když mu došly síly, protože cyklokros se jezdí na 1 hodinu, kdežto cross country horských kol (MTB XCO) na hodiny dvě, chtěl Zdeněk letos na domácím šampionátu bojovat o bednu. Letos na tom byl ale v horských kolech hůře než vloni, protože zdravotní potíže mu zabránily zúčastnit se celé řady plánovaných MTB závodů, kde by mohl sbírat cenné body pro co nejlepší postavení na startu. Zdeněk letos odjel pouze jediný MTB závod a bez speciální MTB přípravy se postavil na start.

Díky nezávodění v MTB neměl Zdeněk žádné body a tak se startovním číslem 44 stál na startu až vzadu. Pokud chtěl útočit na bednu, znamenalo to co nejrychleji se propracovat dopředu, tedy spurtovat nejen startovní rovinku, ale hned i do prvního náročného stoupání do kopce „Záruba“.

Zdeňkovi se tak podařilo dostat se na chvíli na šesté místo, ale Jarda Kulhavý, který se stal před týdnem mistrem Evropy v izraelské Haifě a který letos exceluje i v závodech Světového poháru, mizel v nedohlednu stíhán další skupinkou, která čekala na jakékoliv Jardovo zaváhání. A tu se Zdeňkovi už nepodařilo docvaknout.

Spurt stál Zdeňka hodně sil, a proto se začal propadat zpět až někam na jedenácté místo, pak se teprve začal znovu propracovávat dopředu. Nicméně jeho jízda nebyla tak dravá, jako u jezdců na prvních dvou místech. Řekl bych, že trať byla oproti loňské v Karlových Varech podstatně nebezpečnější a každý pád ve sjezdech hrozil nárazem do stromu a Zdeněk jel více na jistotu. Nakonec se propracoval na šesté místo.

Fotogalerie. 

Videogalerie. 

Minulý závod – Czech Cycling Tour 8.-11.7.2010. 

Kupte si reklamu na Českém poháru v cyklokrosu ve Stříbře 2010. 

Připomenutí – MČR MTB XC0 2009 Karlovy Vary. 

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara? 

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#