Štybar na Vuelta a Espańa 2012

Zdeněk jel první Grand Tour v kariéře. …

Dva týdny se Zdeněk na Vueltu připravoval ve vysoké nadmořské výšce v Livignu, v týdnu před Vueltou se přesunul do Španělska, aby se aklimatizoval a potrénoval s týmem. Místo tréninku ho sužovaly střevní potíže a byl rád, že se z toho do startu Vuelty dostal.

Zdeněk v roli nováčka měl za úkol pracovat především pro své kolegy, kteří měli jet na pořadí: Pauwels, Cataldo a De Weert, ve spurtech na Steegmanse. Jeho další úkol byl dojet a získávat zkušenosti. Hned Zdeňkův vstup do závodu byl smolný, když v časovce družstev na vedoucí pozici Tony Martin následoval motorku, která na kruhovém objezdu špatně odbočila a Zdeněk na druhé pozici jel za Tonym.

Ve Španělsku vládla vedra, kvůli kterým se nakonec jela severnější varianta Vuelty, i tak teploty šplhaly přes 40 stupňů. Cyklisté tak vypili v průměru 2 litry tekutin za hodinu, což dle délky etapy udělalo 8 až 10 litrů na etapu. I tak si Zdeněk např. v páté etapě vyjel 17. místo. Zdeněk se poměřil v šesté etapě i s nejlepšími vrchaři Froomem, Rodriguezem, Contadorem, Valverdem, kteří jsou ale zhruba o deset kilo lehčí a odpadl až 1.500 metrů před cílem. V deváté etapě s cílem v Barceloně s výjezdem na Montjuic se Zdeněk pověsil znovu za Contadora, tentokrát odpadl 200 metrů před cílem.

Ani při druhé časovce, tentokrát časovce jednotlivců, neměl Zdeněk štěstí. Při rozjíždění před časovkou dostal cenné rady od svého stájového kolegy, úřadující mistra světa a stříbrného olympijského medailisty v časovce, Tony Martina. Při vlastním závodě však Zdeňkovi v plné rychlosti spadl řetěz.

V dalších etapách se snažil pomáhat svým stájovým kolegům, ale nakonec pro něj nejkritičtější byla 17. etapa, ve které ho postihly 2 defekty a hrozilo, že by mohl přesáhnout povolený limit na čelo závodu a že by byl nucen odstoupit a etapu dokončit v autobuse, který jede za pelotonem. Zdeněk měl ale dostatek sil, aby peloton v obou případech docvakl.

V poslední etapě Zdeněk se svým stájovým kolegou Gertem Steegmansem spurtovali o vítězství, nakonec Gert dojel sedmý a Zdeněk osmý. Celkově Zdeněk skončil na 67. ročníku Vuelty na 76. místě, jeho stájový kolega František Raboň 157 z celkového počtu 198 jezdců na startu.

Závod o celkové délce přes 3.300 km obsahoval 21 rychlostních zkoušek, časovku jednotlivců (40 km) i týmů (16 km), 13 horských etap přes 37 horských průsmyků a 6 etap v rovinách.

Stránky závodu.

Výsledky na stránkách UCI.

Videoreportáže z jednotlivých etap.

Zdeňkův komentář k jednotlivým etapám 16.8.-10.9.2012.

Minulý závod.

Mistrovství ČR v cyklokrosu 2013 ve Stříbře!

Kupte si reklamu na Mistrovství ČR 2013 v cyklokrosu.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#