Štybar obhájil v St. Wendelu titul mistra světa

a jeho stříbrský fanklub u toho nemohl chybět.

Poslední lednový víkend 2011 se konalo v německém Sankt Wendelu nedaleko francouzských hranic Mistrovství světa v cyklokrosu. MS se zde jelo již v roce 2005 a stříbrský občan Zdeněk Štybar se na něm stal mistrem světa v kategorii do 23 let. Letos na trati sice nebyl sníh jako před šesti lety, ale mrzlo, pouze místa vystavená přímému slunci povolovala a pod vrstvičkou bláta byl leckde nebezpečný led.

Zdeňka v letošní sezóně trápilo koleno, kvůli kterému musel nakonec vynechat část sezóny, čímž ztratil body ve všech důležitých cyklokrosových seriálech. Získání titulu mistra světa pro Zdeňka bylo poslední možností zachránit sezónu 2010/2011 a podřídil tomu vše. Dokonce po zisku titulu mistra republiky začátkem ledna v Hlinsku vynechal i závod světového poháru ve Francii.

Stříbrský Fanklub Zdeňka Štybara zorganizoval na MS zájezd. Odjezd byl v sobotu 29. 1. 2011 ve 4:00 a v 11:00 už fanklubáci fandili juniorům, ve kterých Jakub Skála i přes dva pády, spadlý řetěz a defekt dojel na pěkném čtvrtém místě.

Sobotní odpolední závod mužů do 23 let byl ve znamení Zdeňkova stájového kolegy Karla Hníka, který se fanklubákům za obrovskou podporu odvděčil třetím místem, když i přes defekt v předposledním kole ještě spurtoval o druhé místo. Fanklub po skončení sobotního programu přejel přespat do nedaleké Francie, aby v neděli ráno jeho autobus najel jako první na parkoviště, kde se provedla důkladná příprava na nedělní závody. Většina fanklubáků se pak vydala obsadit kritické místo u trati na vrcholu dlouhého táhlého stoupání, které bylo v sobotu vybráno jako nejvhodnější pro povzbuzení závodníků.

Část fanklubáků zůstala na parkovišti a vyčkala na příjezd belgického fanklubu, kterému předali řechtačky a trumpety, aby i je Zdeněk na závodech v Belgii slyšel. Pak se společně přesunuli k trati za českým fanklubem, kde společně vytvořili ohlušující kotel.

Katka Nash si několikrát před nedělním dopoledním závodem žen na namrzlém tartanu trénovala start a průjezd první zatáčkou na stadionu. Při vlastním závodě se pak po startu udržela na čele závodu a hlídala si špičku, což se jí vyplatilo hned ve třetím kole, kdy se dostala do úniku trojice pozdějších medailistek. O její radosti z třetího místa svědčila nejenom zdvihnutá paže, ale především její daleko slyšitelné výsknutí při průjezdu cílem. Při skandování jejího jména pak na stupních vítězů zářila jako sluníčko.

Část fanklubáků obsadila již hodinu a půl před startem nedělního odpoledního závodu mužů místo na startu, aby stejně jako před rokem v Táboře udělali Zdeňkovi tu správnou kulisu, která mu zvedá adrenalin na maximum. Zdeněk byl ale oproti Táboru v daleko větším klidu, byl naprosto uvolněný, usmíval se na všechny strany a už od soboty se zdravil s fanoušky stejně jako jeho stájový kolega Petr Dlask.

Skandování fanklubáků již hodinu před startem přilákalo na start nejen další české fanoušky, ale i belgické příznivce Zdeňka Štybara, takže si čeští reprezentanti museli připadat jako v domácím prostředí. Zdeňkův příjezd na start spustil obrovský rachot, ve kterém nebylo slyšet vlastního slova. To vyburcovalo i německou policii, která se taktéž preventivně přemístila ke startu. To ale Zdeňkovi nestačilo a posuňky burcoval fanoušky k ještě hlasitějšímu povzbuzování, které utichlo až minutu před startem.

Zdeněk se od samého začátku závodu pohyboval ve vedoucí skupině, ze které spolu s Nysem v pátém kole odjeli. V sedmém kole Zdeněk zaútočil a v osmém měl na Nyse náskok už 20 vteřin a v klidu si dojel pro vítězství. Při vyhlašování vítězů vtrhli fanoušci Zdeňka Štybara na tartan hned za fotografy a po ukončení vyhlašování začali slavit rovnou na tartanu, jak jinak než indiánským vítězným tancem za zvuku bubnů. Poté se přesunuli ke Zdeňkovu kempru, kde čekali na jeho návrat z tiskovky a z dopingu. Když Zdeněk dorazil, začaly oslavy naplno.

Autobus plný spokojených fanklubáků odjížděl z parkoviště v St. Wendelu směr Stříbro úplně jako poslední.

Zdeňkův komentář.

ČT: MS 2011 St. Wendel 29. 1. 2011 – junioři.

ČT: MS 2011 St. Wendel 29. 1. 2011 – muži U23.

ČT: MS 2011 St. Wendel 30. 1. 2011 – ženy.

ČT: MS 2011 St. Wendel 30. 1. 2011 – muži Elite.

6x fotogalerie k MS v St. Wendelu ve dnech 29.+30.1.2011.

Videogalerie k MS v St. Wendelu ve dnech 29.+30.1.2011.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Stránky Fan klubu Zdeňka Štybara.

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#