Štybar obhájil vítězství ve Stříbře

Reportáž ČRo Plzeň! Zdeněk zvítězil opět po roce na trati, …

která doznala některých změn.  Oproti loňsku se trať nekřížila, takže odpadlo přemostění a polovina trati se tak jela obráceně. Výsledkem akceptovaných připomínek Vojty Červínka a účasti Ondry Lukeše při vlastním vytyčování trati byla náročná a divácky velmi zajímavá cyklokrosová trať.

Atraktivitu trati zvýšil nejen druhý sjezd do parku, který se díky dešti změnil v bahno a stal se velmi náročným, ale především umělé terénní vlny, které se pořadatelé ve Stříbře rozhodli v Čechách vyzkoušet jako novinku, na které se už ve světě jezdí.

I když ještě v pátek při „Jízdě mistra světa Zdeňka Štybara s dětmi“ po trati závodu ČP bylo krásné slunečné počasí a teploty přesahovaly 20 stupňů, tak v sobotu ráno už mrholilo a kolem deváté hodiny začalo vydatně pršet.  Ani to však neodradilo diváky, kteří se nakonec v hojném počtu v pláštěnkách nebo s deštníky sešli a vytvořili tu správnou cyklokrosovou atmosféru.

Dvě minuty před zahájením hlavního závodu rozhodčí vyhlásil minutu ticha za Radomíra Šimůnka staršího a pak už se diváci dočkali startu 48 eliťáků a třiadvacítkářů, mezi kterými zářil v duhovém trikotu světového šampióna Zdeněk Štybar, který si první závod nadcházející sezóny 2010/2011 naplánoval právě doma ve Stříbře a minulý týden kvůli tomu vynechal i úvodní cyklokrosový závod v Belgii!

Zdeněk byl od prvních sekund hnán domácími fanoušky a hned na začátku závodu ukázal svým soupeřům záda. Již ve čtvrtině prvního kola na devíti umělých terénních vlnách měl celou jejich délku k dobru a v cíli prvního kola měl náskok 20 sekund. Belgičan Rob Peeters se snažil držet Zdeňka na dohled, ale ve druhém kole za „vlnovcem“ spadl a pak i on méně riskoval.

Zdeněk podle svých slov dělal zpočátku spoustu chyb, ale s každým dalším okruhem jich bylo méně, což se projevovalo i na zvyšujícím se náskoku – v polovině trati 45 sekund a v cíli 1’35“. Zdeněk si pochvaloval, že klouzavá rozbahněná louka umožňovala hned na začátku sezóny dostat do sebe tu správnou krosovou techniku.

 Za ním osamocený jezdil jeho stájový kolega Rob Peeters  a s odstupem pak čtyřčlenná skupina, ze které poodjeli Zlámalík s Káškem a sváděli spolu tuhý boj o třetí místo. Rozhodující byl nakonec Zlámalíkův pád v posledním bahnitém výběhu.

Ceny vítězům předával starosta města Stříbra Mgr. Miroslav Nenutil, který na závěr  Zdeňkovi předal za vzornou reprezentaci a propagaci Města Stříbra čestný titul „Občan města Stříbra roku 2009″.

I přes nepřízeň počasí se závod vydařil. Hlavní závod jeli závodníci ze 4 zemí, když k tomu připočteme ještě Američanku Jessicu Miller, tak ve Stříbře soutěžilo 5 národů.

Vedle České televize přijela z Belgie i TV VRT Sport, na jejíž čtyřminutový sestřih závodu se na odkazu níže určitě podívejte. Pokud se nepojedete podívat v úterý na Zdeňka na další závod Českého poháru v cyklokrosu do Loun, rozhodně si pak nenechte ujít dvacetiminutový sestřih stříbrského závodu na ČT4 Sport od 17:25. Kdo do Loun pojede, bude odkázán na reprízu ve středu 25.9.2010 od 4:30 nebo na internetový archiv České televize.

Fotogalerie – co se dělo před hlavním závodem.

Fotogalerie Elite + U23 – Český pohár v cyklokrosu Toi Toi Cup ve Stříbře dne 25.9.2010. 

Videa – Český pohár v cyklokrosu Toi Toi Cup ve Stříbře dne 25.9.2010.  

Reportáž Českého rozhlasu Plzeň.

Video belgické televize VRT Sport ze závodu ve Stříbře. 

Video „Cyklokrosový otvírák ve Stříbře“.

Záznam České televize ze závodu ve Stříbře.

Zdeněk vyhrál i následný závod v Lounech 28.9.2010.

Zdeněk jel s dětmi po trati závodu ČP ve Stříbře 24.9.2010.

Zdeňkův komentář k závodu.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#