Štybar poprvé v Superprestige nebodoval

Radomír Šimůnek v memoriálu svého otce druhý. …

Zdeněk po druhém místě v sobotním svěťáku vystartoval na namrzlé trati Superprestige v nizozemském Gietenu opatrně a jel na jistotu kolem desátého místa, protože první tři kola se jelo víceméně pohromadě. Naopak do čela závodu se hrnul Radomír Šimůnek, protože závod se jel jako memoriál jeho otce. Velice špatně odstartoval Niels Albert. 

Ve čtvrtém kole šel na čelo závodu Sven Nys a s ním se utrhli Tom Meeusen, Radomír Šimůnek a Dieter Vanthourenhout a velice rychle si vybudovali 10″ náskok. Štybar šel ihned na čelo stíhací skupiny, kterou rychle k vedoucí čtveřici dotahoval. Bohužel na zmrzlém povrchu mu ustřelilo kolo a výsledkem byla porucha řazení kola. Než se dostal do depa, měl ztrátu více než půl minuty na vedoucí čtveřici. 

Ve stíhací skupině se Štybara snažil zastoupit jeho stájový kolega Bart Wellens, který se z ní ale díky riskantní jízdě odpoutal a když už to vypadalo, že vedoucí čtveřici docvakne, tak podklouzl a měl těžký pád, po kterém zkoušel ještě jet, ale nakonec vzdal. Po něm vzdal i Niels Albert, kterému se také nedařilo propracovat se dopředu na bodovaná místa. 

Vedoucí čtveřice si i nadále udržovala především díky Nysovi a Meeusenovi svoje tempo. Do cílové rovinky najížděl jako první Tom Meeusen s Nysem „na zádech“. Očekávaný souboj těchto dvou se ale nakonec nekonal, protože Nysovi upadl pedál, díky čemuž se před něj nakonec dostal jak Radomír Šimůnek, tak Dieter Vanthourenhout. 

Zdeněk se snažil dotáhnout alespoň na bodované pozice (prvních patnáct), ale nepodařilo se mu to i kvůli dalším technickým problémům. V průběžném bodování série Superprestige se tak před něj dostal jeho stájový kolega Kevin Pauwels, Zdeněk je tedy třetí. 

ČR měla zastoupení na stupních vítězů i v dalších kategoriích. Mezi ženami dojela Pavla Havlíková třetí, v závodě juniorů vyhrál ve spurtu vicemistr Evropy Jakub Skála před Vojtěchem Niplem. 

V pondělí Zdeněk odlétá do Španělska, kde pojede v neděli 5. prosince 2010 další světový pohár v Igorre a pokud bude v pořádku, jel by ve Španělsku, kde zůstává trénovat s týmem i další týden, hned v pondělí ještě další závod. 

Výsledky Superprestige Gieten Nizozemí 28.11.2010:
01. Tom Meeusen (BEL) 1:02:40 
02. Radomír Šimůnek (CZE) +10″
03. Dieter Vanthourenhout (BEL) +10″
04. Sven Nys (BEL) +25″ 
05. Kevin Pauwels (BEL) +45″ 
06. Eddy van Ijzendoorn (NED) +45″
07. Bart Aernouts (BEL) +45″
08. Gerben de Knegt (NED) +45″ 
09. Mariusz Gil (POL) +45″ 
10. Enrico Franzoi (ITA) +55″ 
11. Thijs van Amerongen (NED) +1’00“ 
12. Klaas Vantornout (BEL) +1’20“ 
13. Jan Denuwelaere (BEL) +1’25“ 
14. Sascha Weber (GER) +1’30“ 
15. Tom Van den Bosch (BEL) +1’35“ 
16. Martin Zlámalík (CZE) +1’35“
17. Zdeněk Štybar (CZE) +1’40“ 

21. Ondřej Bambula

Výsledková listina Superprestige Gieten Nizozemí 28.11.2010. 

Videa a reakce Superprestige Gieten Nizozemí 28.11.2010. 

Sestřih závodu Superprestige Gieten Nizozemí 28.11.2010. 

Celkové výsledky Superprestige 2010/2011. 

Minulý závod. 

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara? 

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara. 

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#