Štybar posedmé mistrem ČR v cyklokrosu

Zdeněk vyrovnal historický rekord v počtu mistrovských …

titulů Radomíra Šimůnka staršího na domácí trati ve Stříbře v sobotu 12. ledna 2013. Pořadatelé, složení převážně z členů občanského sdružení FAN KLUB Zdeňka Štybara, tento svátek cyklokrosu připravovali téměř rok, když poprvé se přípravný výbor pod vedením pověřeného zastupitele Zdeňka Štybara staršího sešel už 23. února 2012. Nejdříve se výbor scházel po měsíci a v závěrečném období pak každý týden. Oficiálním pořadatelem závodu bylo Město Stříbro, jehož zaměstnanci zajišťovali přímo při závodě zejména bezchybný provoz kanceláře závodu.

Protože závod se jel v zimním období a nebylo jasné, jaké bude počasí, využili pořadatelé posledních teplých dní a co bylo možné, to udělali na trati už na podzimních brigádách. S vytýčením trati přijel již tradičně pomoci Ondra Lukeš, který pak i komentoval přímý televizní přenos závodu.

Závěrečná stavba trati začala týden před závodem. Celotýdenní práce vyvrcholily v pátek, na který si brigádníci museli vzít ve svém zaměstnání dovolenou. V sobotu od sedmi hodin ráno pak zbývalo postavit trať na ulici Palackého a po desáté hodině, kdy začali přicházet první diváci, bylo vše připraveno.  

První odměnou pořadatelům bylo krásné slunečné počasí, které přilákalo davy diváků, jejichž počet se nechal pouze odhadovat, protože na závodě se nevybíralo vstupné. Ve srovnání s předcházejícími ročníky se na cyklokros přišlo podívat jednoznačně nejvíce diváků. Již tradičně byl plný stadion, ale umístění druhé videoobrazovky na louku za stadionem nedaleko vlnovce významně zvedlo počty diváků v této části trati. Mezi diváky byl i belgický fanklub Zdeňka Štybara, který přijel do Stříbra na celý víkend, byť se i v Belgii jel v neděli jejich národní šampionát.

Favorité si pohlídali start závodu, aby do terénu najížděli mezi prvními, protože hned na prvních „vracečkách“  se pole závodníku začalo roztahovat a vyjetá stopa na vlnovci závodníky definitivně srovnala za sebe. Také první prudký sjezd, na který nesvítilo sluníčko a zůstal tedy po nočních více jak mínus 6 stupních Celsia zmrzlý, prověřil vhodnost výběru vzorku pneumatik.

Někteří favorité v prvních dvou kolech po vyzkoušení aktuálního stavu trati vyměnili kola a závodit se začalo poté až od třetího kola, kdy za to vzal Zdeněk Štybar a úvodní početnou skupinu svým tempem „roztrhal“. Zdeněk se pomalu začal svým soupeřům vzdalovat, za ním se vytvořila dvojice Bína Šimůnek následovaná další skupinou vedenou Martinem Zlámalíkem. Překvapivě se však začal Martin Bína vzdalovat Radku Šimůnkovi a Vojtěch Nipl na čtvrtém místě skupince jedoucí za ním. Vojtěch Nipl se dokonce začal ke konci poloviny závodu přibližovat Radku Šimůnkovi.

Při nájezdu do pátého kola Radomír Šimůnek chytil zadním kolem ochranou síť a namotal jí, což ho vyřadilo z boje o stupně vítězů a vzdal. Na Bínovi bylo vidět, že respektuje formu Zdeňka Štybar a víceméně se soustředil na pohlídání si druhého místa, když si před Vojtěchem Niplem držel zhruba stejný odstup. Pohlídal si tak i celkové prvenství v sérii Českého poháru Toi Toi Cup.

 Po vyhlášení vítězů se první desítka jezdců v MČR  a první desítka jezdců v Českém poháru sbalila a na třetí hodinu odpoledne se přemístila na stříbrskou radnici, kde proběhlo slavnostní vyhlášení jak Mistrovství ČR, tak Českého poháru v cyklokrosu. Slavnostní ráz podtrhlo vystoupení pěveckého sboru ZŠ Mánesova.

Organizátoři se hned po skončení závodu vrhli na demontáž trati na ulici Palackého, aby mohla být co nejdříve zprůjezdněna.  Celou neděli pak ještě pokračovali na demontáži zbylé části trati.

Výsledky Mistrovství ČR v cyklokrosu Elite muži 12.1.2013 Stříbro:
1. Zdeněk Štybar 57:28
2. Martin Bína +47″
3. Vojtěch Nipl +1’11“
4. Lubomír Petruš +1’29“
5. Tomáš Paprstka +1’41“

Výsledky MČR Stříbro 12.1.2013.

Výsledky na stránkách UCI.

Fotogalerie – příprava trati.

Fotogalerie MČR I.

Fotogalerie MČR II.

Fotogalerie MČR III.

Fotogalerie MČR IV.

Fotogalerie MČR V.

Fotogalerie MČR VI.

Fotogalerie MČR slavnostní vyhlášení.

Videa MČR 2013.

Záznam ČT sport – MČR 2013.

Zdeňkův komentář.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#