Štybar potrénoval na silnici

Zdeněk se po operaci věnoval silničním závodům. …

Nejdříve odletěl ve druhé polovině června se svým klubem na etapový závod Kolem Srbska, pooperační problémy byly pryč a Zdeněk měl ze své jízdy dobrý pocit, i když jeho počítač na kole jednu chvíli ukazoval 46 stupňů a i v těžkých horských etapách se mu jelo dobře. Bohužel návrat ze Srbska vše pokazil, protože Zdeněk si přivezl střevní chřipku.

Načasování onemocnění bylo opět před bikovým závodem, který měl ve svém kalendáři. Zdeněk přestože ještě dobíral antibiotika a ještě se necítil ve „své kůži“, přesto se postavil na start svého prvního bikového závodu v letošní sezóně v belgickém St. Vith 4. července 2010. První dvě kola se protrápil a pak se mu začalo chtít na „velkou“. Nezbylo nic jiného, než si na trati vyhlédnou vhodné místečko a v dalším kole si prostě odskočit. Pak se teprve začal cítit dobře a rozjel se tak, že jedno kolo dokonce zajel třetí nejrychlejší okruh a nakonec z toho bylo celkové deváté místo.

Pak už se Zdeněk přestěhoval domů, kde se zúčastnil 8.-11. července 2010 dalšího silničního etapového závodu Czech Cycling Tour 2010, který se jel v okolí Olomouce a na start prologu se postavilo 19 týmů a 120 závodníků. Úvodní časovku Zdeněk dokončil na 18. místě se ztrátou 16″.

Ve druhé etapě se Zdeněk snažil odjet ve druhém úniku, ale jezdci stáje Dukla Praha, kteří v ní neměli zastoupení, se postarali po cca 30 km o sjetí vedoucí skupiny. Hned potom nastoupila další skupina, ve které měly všechny silné týmy zastoupení a ta dojela až do cíle. Zdeněk bohužel nástup této skupiny nezachytil a dojel v hlavním poli se ztrátou 2’30“ na vítěze.

Ve třetí královské etapě, kde v prvních 70 km bylo několik kopců a pak se dojíždělo 120 km po rovině, zachytil Zdeněk nástup patnáctičlenné skupiny, kterou později dojela další osmnáctičlenná skupina. Zdeněk si to ve spurtu o vítězství rozdal s Němcem Reném Obstem, ale nepodařilo se mu ho v závěrečných metrech předjet.

I v poslední profilem náročné čtvrté etapě byl Zdeněk vidět a dojel čtvrtý. Nejdříve zachytil únik sedmnáctičlenné skupiny, pak zůstal ve vedoucí pětičlenné skupině, která však o svůj náskok v závěru etapy přišla.

Zdeněk se moc chtěl předvést českým divákům, což se mu podařilo. Dojel na 11. místě se ztrátou 1’53“ a může litovat druhé etapy, kdy nezachytil únik skupiny a dojel se ztrátou 2’30“. O Zdeňkově aktivitě svědčí i bodovací soutěž, ve které skončil druhý se ztrátou pouhého jednoho bodu.

Zdeněk se tento týden připravuje na Mistrovství České republiky v horských kolech v cross country, které se jede v sobotu v Kuřimi. Vloni přišel o mistrovský titul až v posledním kole, letos to bude mít o hodně těžší, protože jednak kvůli zdravotním problémům odjel pouze jediný MTB závod a navíc Jarda Kulhavý má letos excelentní formu, kterou zúročil v pátek na Mistrovství Evropy v izraelské Haifě ziskem titulu evropského šampióna.

Záznam závodu můžete vidět na ČT4 Sport v pondělí 19.7.2010 ve 14:50 nebo si ho pusťte na odkazu níže.

Stránky závodu Czech Cycling Tour 8.-11.7.2010. 

Záznam závodu Czech Cycling Tour 8.-11.7.2010 na ČT4 Sport.

MČR MTB XC v Kuřimi 17. 7. 2010.

Kupte si reklamu na Českém poháru v cyklokrosu ve Stříbře 2010.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#