Štybar spurtoval o titul mistra ČR na silnici

Martina Sáblíková titul s náskokem obhájila. …

V neděli 26. 6. 2011 se jelo v okolí Olomouce Mezinárodní mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice jednotlivců mužů a žen. Mistrovský závod se jel na těžkém okruhu o délce 10,8 km, který jeli muži 17x (nastoupali přes 3.000 m) a ženy 10x, start a cíl byl na Svatém Kopečku.  Tohoto mistrovství ČR se zúčastnil po svém přestupu do týmu Quick Step i stříbrský Zdeněk Štybar.

V 5:00 za ním vyjel ze Stříbra i jeho fanklub, aby se před závodem sešel s Martinou Sáblíkovou a počkal na její fanklub, kterému zapůjčil i dvě trumpety, protože mezi fankluby došlo k dohodě o vzájemném fandění a o zaujetí nejvhodnějších umístění na trati pro podporu obou cyklistů. Poté se každý fanklub přesunul na své stanoviště.

Nejdříve odstartovalo 162 mužů a cca 4 minuty po nich 26 žen, přičemž Martina Sáblíková se postavila na start jako poslední a jako poslední i v klidu za startovním polem odstartovala. To v pelotonu mužů se favorité hlídali hned od startu.

Martina Sáblíková se brzy dostala na čelo závodu a spolu s Martinou Růžičkovou a Jarmilou Machačovou šly do úniku, na jehož likvidaci se podíleli muži, kteří stíhací skupinu na vedoucí ženské trio dotáhli. Netrvalo ale dlouho a zmíněné tři závodnice šly opět do úniku v šestičlenné skupině. V závěru závodu se od skupiny odpoutaly Sáblíková s Růžičkovou, která ale tempu nasazenému Sáblíkovou nestačila a dojela s více než dvouminutovou ztrátou druhá.

Závod mužů byl mnohem zajímavější a napínavý až do cíle. Tři kola před cílem 184 km závodu se vytvořila vedoucí osmičlenná skupina, ze které do posledního kola už najížděla na čele závodu jen šestice závodníků, Češi Štybar, Benčík, König a Novák a Slováci Jurčo a Peter Sagan, který se ve sjezdu odpoutal, což vzhledem k samostatnému vyhlašování mistra SR nechalo Čechy v klidu a Jurča s ohledem na momentální formu Petra Sagana, čerstvého vítěze dvou etap Okolo Švýcarska, také a ten si tak v klidu s náskokem dojel pro titul mistra SR, přičemž cílem projel na zadním kole a ještě stihl divákům zamávat.

Za ním se ale sváděla taktická bitva, která vyvrcholila až cílovým spurtem, ve kterém si to o titul rozdal Štybar s Benčíkem. Když Zdeněk zjistil, že Benčíka nepřespurtuje, rezignoval, čehož ještě využil König, aby se na cílové pásce dostal před Zdeňka na druhé místo. Petr Benčík se stal mistrem republiky potřetí za poslední čtyři roky. I na této velice těžké trati slavila úspěch týmová taktika, když se Petr Benčík tři čtvrtiny závodu vezl a vše za něj řešilo 9 spolujezdců z jeho stáje.

Horkou chvilku zažili pořadatelé, když se hned po slavnostním vyhlášení výsledků žen i cílová brána sklonila před uměním Martiny Sáblíkové. Pořadatelé měli plné ruce práce, aby stihli bránu uvést do požadovaného stavu dříve, než přijela úvodní skupina jezdců.

Zdeněk po titulu moc toužil, ale přece jenom na těžký silniční závod Kolem Švýcarska, který skončil týden před českým šampionátem, neměl po dlouhé cyklokrosové sezóně náležitě natrénováno, takže únava se musela projevit. Ani nachlazení, které si Zdeněk ze Švýcarska přivezl, když v horských kotlinách dosahovaly teploty k 30 stupňům a naopak na horských hřebenech se pohybovaly jen kolem čtyř stupňů, Zdeňkovi na formě také nepřidalo.

Zdeněk hned po závodě odjel do Vídně na letiště. Nyní si odpočine od kola na dovolené v Itálii a hned po ní začne s vysokohorskou přípravou na cyklokrosovou sezónu, kterou zahájí 24. 9. 2011 doma ve Stříbře.

Výsledky M ČR 2011 v silniční cyklistice 2011 – muži 184 km:
1. Sagan (SR/Liqiugas) 4:38:42
2. Benčík (PSK Whirlpool Autor) +53
3. König (Net App) +53
4. Štybar (Quick Step) +53
5. Novák (Trevigiani Bortoli) +54
6. Jurčo (SR/Dukla Trenčín) +56
7. Kozubek (PSK Whirlpool Autor) +1:02
8. M. Hačecký (Dukla Praha) +1:59
9. Bárta (Net App) +4:22
10. Hník (Telenet Fidea) +4:22

Výsledky M ČR 2011 v silniční cyklistice 2011 – U23 184 km:
1. Novák  (Trevigiani Bortoli)
2. Karel Hník  (Telenet Fidea)
3. Petr Vakoč (Dukla Praha)

Výsledky M ČR 2011 v silniční cyklistice 2011 – 108 km:
1. Martina Sáblíková (Novis Team) 3:15:26
2. Martina Růžičková (Michela Fanini Record Rox) -2:08
3. Jarmila Machačová (Dukla Praha) -3:54

Fotogalerie.

Video.

Zdeňkův komentář.

Záznam časovky a silničního závodu jednotlivců.

Minulý závod.

Cyklokrosový závod ve Stříbře 24. 9. 2011.

Kupte si čepici nebo tričko „Fanoušek Zdeňka Štybara“.

Kupte si reklamu na Českém poháru 2011 ve Stříbře.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#