Štybar spurtoval o vítězství

Do Belgie dorazila zima, ani to diváky neodradilo. …

Předposlední závod série GvA se jel v belgickém Lille. V Belgii napadl sníh a teploty šly hluboko pod bod mrazu. Na zasněžené, promrzlé a místy zledovatělé trati se jel divácky velice zajímavý závod, ve kterém čeští zástupci byli opět vidět. Trať ale neskýtala příliš možností pro bezpečné předjíždění.

Start i nájezd do terénu byl o poznání opatrnější. V terénu se usídlil na čele Radomír Šimůnek a díky pádu jezdce na přední pozici se dostal do úniku se svým stájovým kolegou Dietrem Vanthourenhoutem. Zdeněk v té době jezdil kolem osmého místa za Svenem Nysem, ale před Kevinem Pauwelsem. Mistr světa Niels Albert se pohyboval až kolem dvacátého místa.

Vedoucí dvojice vzornou spoluprací svůj náskok navyšovala, ve druhém kole už na nějakých 10″. V té době se za nimi vydal Zdeněk čímž rozpohyboval i zbytek favoritů, kteří během tří kol vedoucí dvojici sjeli. Strůjcem úniku další dvojice byl v šestém kole Tom Meeusen, stíhací jízdu vedl Sven Vanthourenhout. V té době už se rychle zezadu propracovával Niels Albert, díky kterému se nakonec čelo závodu opět sjelo.

Tři kola před cílem Sven Nys jedoucí na druhém místě zpomalil jezdce jedoucí za ním a umožnil tak svému stájovému kolegovi Svenu Vanthourenhoutovi získat velice nadějný náskok, který ukončil až jeho pád v předposledním kole. Do posledního kola se tak sjeli na čele závodu všichni favorité.

Zdeněk šel v průběhu posledního kola na čelo závodu, ale nechal se nejdříve předběhnout Tomem Meeusenem a pak i předjet Svenem Nysem těsně před vjezdem do cílové rovinky, což ho pravděpodobně stálo vítězství, protože musel do spurtu ze třetí pozice a Tom Meeusen je dobrý sprinter. Šestý dojel Radek Šimůnek.

Zdeněk po dojezdu svůj výkon okomentoval, že je po několika dnech nemoci v posteli překvapen druhým místem, protože po třech kolech měl velmi špatné nohy a doufal, že dojede alespoň v první dvacítce. Mezi ženami dojela Pavla Havlíková osmá a v U23 Karel Hník patnáctý.

Výsledky muži GvA Trofee Lille 4.2.2012:
1. Tom Meeusen 1:02:07
2. Zdeněk Štybar +0″
3. Kevin Pauwels +0″
4. Sven Nys +0″
5. Niels Albert +0″
6. Radomír Šimůnek +2″ 
7. Marcel Meisen +2″
8. Sven Vanthourenhout +3″
9. Vincent Baestaens +9″

Průběžné výsledky GvA Trofee 2011/2012:
1. Kevin Pauwels 154 bodů 
2. Zdeněk Štybar 142 
3. Sven Nys 124 
4. Niels Albert 114 
5. Tom Meeusen 98 

16. Radomír Šimůnek 37
19. Martin Zlámalík 28

Výsledky GvA Trofee Lille 4.2.2012.

Zdeňkův komentář.

Videosestřih ženy + U23.

Videosestřih Elite muži.

Videozáznam posledního kola.

Průběžné pořadí GvA Trofee 2011/2012.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#