Štybar v GvA na bedně

V úvodním závodu GvA Trofee zaúřadovala změna počasí. …

V úterý 1.11.2011 byl v Belgii státní svátek a proto se jel úvodní závod seriálu Gazet van Antwerpen (GvA) Koppenbergcross Oudenaarde. Posledních 7 ročníků závodu v Oudenaarde vyhrál Sven Nys a proto se čekalo, zda bude opět kralovat.

Start se vydařil českým jezdcům Zlámalíkovi, Šimůnkovi i Štybarovi, takže po nájezdu do terénu byli všichni tři v první desítce. Je nutno ale dodat, že první kolo se jelo víceméně rekreačně a teprve sprinterská bodovací soutěž v závěru druhého kola vyprovokovala zvýšení tempa. Tři body si připsal Pauwels, dva Nys a jeden Meeusen. Díky spritu se vytvořila vedoucí skupina, kterou na pět doplnil Štybar a Vantornout. Za nimi s odstupem 8″ jel Albert s Aernoutsem.

Ve čtvrtém kole šel na čelo skupiny Pauwels a byť ve skupině byl i jeho stájový kolega Vantornout, nepochopitelně zvolnil a umožnil, aby Albert s Aernoutsem vedoucí skupinu docvakli. To se ale nelíbilo Nysovi, který nasadil plné obrátky do kopce a udrželi se ho pouze Štybar s Pauwelsem. Za nimi se s odstupem zhruba 7″ usadil Meeusen a s 15″ Albert, Vantornout a Aernouts.

V průběhu pátého kola, tedy v polovině závodu začalo pršet. V šestém kole zajeli Štybar s Nysem do depa vyměnit kola a Pauwels pelášil dál, vytvořil si nepatrný náskok, což se nakonec ukázalo jako rozhodující, protože Nys se Štybarem na nových kolech působili nejistě a Pauwels svůj náskok zvyšoval. Nys měl avíc defekt, takže při dalším průjezdu depem znovu měnil kolo, Štybar se snažil jet dál se ztrátou 10″ na Pauwelse, ale s náskokem 6″ před Nysem.

Zdeňkovi ale kolo stále klouzalo, což se v jednom momentě projevilo tím, že se Zdeněk bokem odrážel od zdi baráku, až ho Nys docvakl. Mezitím Pauwels už svůj náskok zvýšil na 15″. Zdeněk Nysovi nestačil a tak v osmém předposledním okruhu vyměnil kolo a závod už v klidu dojel na třetím místě.

V závodě do třiadvaceti let dojel Jan Nesvadba na třetím a Vojtěch Nipl na osmém místě, Pavla Havlíková dojela mezi ženami sedmá.

Výsledky muži GvA Trofee Oudenaarde 1.11.2011:
1. Kevin Pauwels 1:00:38 
2. Sven Nys +31″ 
3. Zdeněk Štybar +1’11“
4. Bart Aernouts 1’13“ 
5. Tom Meeusen 1’24“ 
6. Klaas Vantornout 1’25“ 
7. Niels Albert 2’06“ 
8. Radomír Šimůnek +2’41“ 
9. Vincent Baestaens +2’41“

Výsledky GvA Trofee Oudenaarde 1.11.2011.

Zdeňkův komentář.

Videosestřih junioři, U23 a ženy.

Záznam posledního kola Elite muži GvA Oudenaarde 1.11.2011.

Průběžné pořadí GvA Trofee.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#