Štybar v hattricku Mistrem ČR!!!

Kateřina Nash získala titul už ve třetím sportu! …

Dopoledne před závody ležela na více než tříkilometrové trati silná vrstva nového sněhu, ale pořadatelé se rozhodli ho neuklízet, aby trať nebyla příliš kluzká, což nejvíce odnesli Masters, kteří startovali jako první. 

Jako druhý závod v pořadí se jelo MČR žen. V něm si pro svůj první cyklokrosový titul dojela dvaatřicetiletá Kateřina Nash (Hanušová), která se provdala do USA. Potvrdila tak dobré výkony z americké cyklokrosové sérii U.S. gran prix of cyclocross, kterou již podruhé za sebou vyhrála. Pro Kateřinu to je po běhu na lyžích a po horských kolech titul už z třetího sportu. Do ČR se vrátila teprve ve čtvrtek. 

Hned od startu ujela ostatním dvojice Kateřina Nash a Pavla Havlíková. Kateřina měla zpočátku problémy s kluzkou tratí a padala. Zhruba v polovině závodu, kdy už si našla stopu, utrhla Pavlu a jela si i přes tři pády pro vítězství. Jana Kyptová na třetím místě měla ztrátu víc jak 3 minuty. 

Dvojice Nash a Havlíková jsou naše želízka pro nadcházející MS 2010 poslední lednovou neděli zase v Táboře. Škoda jen, že Tereza Huříková, mistryně ČR 2009 v horských kolech, musela svoje plány s cyklokrosem protentokrát zrušit kvůli rozpadu její stáje. 

Start závodu mužů, ve kterém se jel navíc „zaváděcí ovál“ po kluzkém asfaltu, úplně vymazal rozdíly mezi závodníky z první a poslední lajny. Kdo zezadu zariskoval, byl najednou na čele závodu. Naopak kdo vepředu zaváhal, ihned se propadl. Nicméně po najetí do terénu se všichni favorité začali sjíždět na čele závodu – Mlynář, Bína, Dlask, Štybar, Bambula, Šimůnek, Zlámalík, … . 

Zdeněk Štybar ale dlouho nečekal a začal tahat. Jeho tempu se podřídil pouze Martin Bína, který po Zdeňkově problému s řetězem byl chvíli i na čele závodu. Zdeněk šel však znovu do čela a při průjezdu do druhého kola měl na Bínu k dobru 6 vteřin a na Šimůnka 12 vteřin. 

Zdeněk svoje tempo držel, takže Bína stále více ztrácel. Zezadu se k Bínovi naopak blížil Šimůnek, který ho v průběhu třetího kola docvakl. Bína se nechtěl nechat Šimůnkem předjet, zrychlil a oba jeli na hranici rizika, na což nakonec pádem doplatil Šimůnek. 

Šimůnek se díky pádu objevil na dohled za ním jedoucí dvojici Petr Dlask a Martin Zlámalík, což oba samozřejmě nakoplo a ve čtvrtém kole Radka dojeli. Dlasky ale moc neodpočíval, protože na dohled už měl i druhého Martina Bínu. Předjel Šimůnka a oba začali stíhat Bínu. Martin Zlámalík jim ale nestačil. 

Dlasky potvrdil svoji stoupající formu a Bínu dojel, kdežto Šimůnek odpadl. Toho využil Zlámalík a ihned po Šimůnkovi vystartoval a ještě do konce pátého kola ho předjel. Taktéž Dlask dlouho nečekal, předjel Bínu a začal se mu v předposledním šestém kole pomalu vzdalovat.Zdálo se, že o medailistech už je rozhodnuto, ale Zlámalík během posledního kola stáhl 5 vteřin náskoku Bíny a rozdal si to s ním neúspěšně o třetí místo ve spurtu. 

Na prvních dvou místech dojeli členové týmu Telenet Fidea Zdeněk Štybar a Petr Dlask, když na jejich výkon osobně dohlížel jejich šéf Hans van Kasteren a jejich týmový trenér Danny de Bie, přestože v Belgii se už ode dneška jede národní šampionát. Kategorie Elite ale jede v neděli. 

Pokud jste závod neviděli, můžete si ho ihned pustit na internetu na odkazu níže anebo se kouknout na TV záznam na ČT4 Sport v sobotu 9.1.2010 od 23:20, v neděle 10.1.2010 od 03:00, v pondělí 11.1.2010 od 22:35, ve čtvrtek 14.1.2010 od 12:05. 

Výsledky MČR v cyklokrosu Elite muži Tábor 9.1.2010:
1. Zdeněk Štybar 1:00:04
2. Petr DLASK +38″ 
3. BÍNA Martin +47″ 
4. Martin ZLÁMALÍK +47″ 
5. Radomír ŠIMŮNEK 2:24 
6. Ondřej BAMBULA +2:40
7. Lubomír PETRUŠ +3:20 
8. Zdeněk MLYNÁŘ +3:24
9. Jiří POLNICKÝ +3:43 

Výsledky MČR Masters Tábor 9.1.2010. 

Výsledky MČR ženy Tábor 9.1.2010. 

Výsledky MČR muži Tábor 9.1.2010. 

Zdeňkův komentář. 

Fotogalerie Standy Cetla. 

Fotogalerie Štefana Kučíka. 

TV záznam MČR Tábor 9.1.2010. 

Sestřih MČR Tábor 9.1.2010 odvysílaný belgickou TV Sporza. 

Minulý závod. 

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara? 

Pojeďte povzbudit naše reprezentanty na mistrovství světa v cyklokrosu! 

Internetové stránky Zdeňka Štybara. 

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#