Štybar ve SP v Plzni na bedně

Zdeněk splnil tajné přání svých fanoušků, …

dojel v pořádku a byl na bedně. Zdeněk sice chtěl v Plzni kvůli fanouškům moc vyhrát, ale kdo sledoval poslední závody, tak podle momentální formy věděl, že pokud nebude defekt, pád či jiná mimořádná událost, tak že je reálné třetí místo, ale že by mohl případně Zdeněk bojovat o místo druhé se Svenem Nysem. Aby mohl pomýšlet na místo první, znamenalo by to v současné době pouze perfektní spolupráci právě se Svenem Nysem, aby jim úřadující mistr světa Niels Albert neujel. Ale Nys i Albert jsou Belgičané a v Plzni se jel Světový pohár v cyklokrosu, na jehož start se postavilo 52 jezdců ze 13 zemí. 

Sven Nys obdobně jako Radomír Šimůnek první závod Světového poháru v italském Trevisu nedokončil a proto startoval až z šesté řady, Niels Albert zaspal na opakovaném startu a startovní pole ho zavřelo. Standardně velice dobře vystartoval Martin Bína, Zdeněk se zařadil na třetí pozici, ale na louce už šel dopředu a jel si svoje tempo, což ve svém důsledku ale znamenalo natažení startovního pole a umožnilo jeho největším konkurentům snadnější předjíždění. 

Zdeněk si jel svoje tempo a do druhého kola najížděl druhý Francouz Francis Mourey se ztrátou 11 vteřin za Zdeňkem, jedenáctý Albert s 16 a dvanáctý Nys se ztrátou 17 vteřin. V průběhu druhého kola se rychle propracovává dopředu Albert, aby do třetího kola najížděl už na špici pronásledovatelů, ale Zdeněk si svým tempem stihl mezitím vybudovat 15 vteřinový náskok. Vlna diváckého nadšení přesně určovala místo, kde Zdeněk projížděl. Vždyť jich i přes nepříznivé počasí přišlo odhadem zhruba 8.000. 

Nys v té době jel cca na sedmém místě, ale během třetího kola se propracoval na třetí místo za Alberta a společně začali se Zdeňkova náskoku ukrajovat. Ještě při průjezdu do čtvrtého kola měl Zdeněk náskok cca 10 vteřin, ale díky stíhací jízdě Alberta s Nysem vzal jeho náskok v průběhu čtvrtého kola za své. V té době se už i Radomír Šimůnek propracoval ze zadních pozic na sedmé místo. 

Páté kolo jeli favorité spolu, aby se při nájezdu do šestého kola Albert v cílové rovince prostě zvedl ze sedačky a svým soupeřům odjel a svůj náskok zvyšoval až do devátého kola, kdy měl na své soupeře náskok 34 vteřin. A Zdeněk věděl, že s ním mu odjela i možnost bojovat o vítězství. Nicméně jak sám řekl, byli to právě fanoušci, kteří ho přes tento fakt vyburcovali a dodali další síly. 

Za Albertem se vytvořila skupina Štybar, Nys a Pauwels. Na tu se ale mohutně začal dotahovat vynikající spurtér Francouz Francis Mourey, který se je snažil docvaknout, což se mu málem podařilo. Zdeněk si byl dobře vědom toho, jak by bylo nebezpečné si Francouze přivést do cílového spurtu, proto na čele skupinky poslední dvě kola zrychluje, aby Francouz s vedoucí skupinou nakonec ztratil kontakt. 

Zrychlení bylo takové, že Albert měl nakonec v cíli náskok jen 19 z původních 34 vteřin. Zdeňka to bohužel natolik vyčerpalo, že Nys, který se většinu závodu vezl nejdříve za Albertem a poté za Zdeňkem, Zdeňka nakonec před cílem předjel a v klidu si dojel pro druhé místo. 

Na Zdeňkovi bylo vidět zklamání, chtěl výš. Ale to je celý Zdeněk, pokud nedojede první, tak „mohl být lepší“. Ale je nutné připomenout, že Albert v sedmi z osmi letošních startů vyhrál a jednou byl druhý. Sven Nys se přes léto naplno věnoval horským kolům (3. místo na ME a 14. místo na MS), což pravděpodobně ovlivnilo jeho první cyklokrosové starty, ale teď z kilometrů najetých na horských kolech už těží. A Zdeňkova bilance? Z osmi startů osm krát na bedně! 

Pro Zdeňka byla Plzeň prvním vrcholem v letošní sezóně. Tento týden si chce odpočinout u belgického moře, v neděli 25.10.2009 jede závod Koppenbergcross GvA Trofee v belgickém Oudenaarde a pak odjíždí na 14 dní na Mallorcu najíždět kilometry a dát se trochu do klidu. Odtud si pouze „odskočí“ na závod Superprestige do belgického Hoogstratenu. 

Zdeněk přijede domů až na Vánoce po Světovém poháru v belgickém Kalmthoutu, ale mezi svátky (26.12.2009-1.1.2010) už zase jede čtyři závody v Belgii. Závodit doma Zdeňka uvidíme tedy až v příštím roce v Táboře, 9.1.2010 na Mistrovství ČR a pak 31.1.2010 na Mistrovství světa. 

Výsledky UCI World Cup Plzeň:
1. Niels Albert (BEL) 1:05:13 
2. Sven Nys (BEL) +19″ 
3. Zdeněk Štybar (CZE) +21″ 
4. Kevin Pauwels (BEL) +24″ 
5. Francis Mourey (FRA) +38″ 
6. Klaas Vantornout (BEL) +56″ 
7. Radomír Šimůnek (CZE) +1’03“ 
8. Christian Heule (SUI) +1’06“ 
9. Enrico Franzoi (ITA) +1’10“ 
10. Gerben de Knegt (NED) +1’17“ 
11. Bart Aernouts (BEL) +1’26“ 
12. Erwin Vervecken (BEL) +1’33“ 
13. Jonathan Page (USA) +1’37“ 
14. Petr Dlask (CZE) 2’03“ 
… 
18. Martin Zlámalík (CZE) +3’03“ 
24. Martin Bína (CZE) +3’27“ 
26. Ondřej Bambula (CZE) +3’38“ 
29. Kamil Ausbuher (CZE) +3’52“ 
38. Zdeněk Mlynář (CZE) +6’10“ 

Fotogalerie I. Cyclo-cross World Cup 18.10.2009 Plzeň.

Fotogalerie II. Cyclo-cross World Cup 18.10.2009 Plzeň.

Videa Cyclo-cross World Cup 18.10.2009 Plzeň.

Výsledková listina World Cup 18.10.2009 Plzeň.

Průběžné pořadí Cyclo-cross World Cup UCI 2009/2010.

Zdeňkův komentář k závodu World Cup 18.10.2009 Plzeň.

TV záznam ČT4 Sport World Cup 18.10.2009 Plzeň.

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#