Štybarova sezóna splněných snů

aneb jak Zdeněk ke 4. titulu mistra světa přišel. …

Zdeněk začal v sezóně 2007-2008 jezdit cyklokros v kategorii Elite a hned první sezónu zakončil druhým místem na MS v italském Trevisu 2008. Na druhou sezónu 2008-2009 v kategorii Elite se proto snažil připravit ještě lépe, ale s tréninkem to přehnal a podzimní výkony byly velmi nevyrovnané. Upravil proto tréninkové plány, odjel si odpočinout na Malorku a na vánoce domů do Stříbra a pak začala neuvěřitelná šňůra výsledků trvajících dodnes.

Zdeněk dojel opět druhý na MS v holandském Hoogerheide 2009, polepšil si ve Světovém poháru či v seriálech závodů Superprestige a GvA Troffe, které jezdí celá světová špička.

Před uplynulou sezónou se Zdeněk vedle silnice začal věnovat i horským kolům a byť neměl MTB speciál, nevedl si špatně a horská kola se ukázala jako vhodný doplněk pro cyklokros, o čemž by cyklokrosová legenda Sven Nys mohl vyprávět. Protože se v uplynulé sezóně jelo MS v České republice v Táboře, neponechal Zdeněk nic náhodě a začal dokonce spolupracovat i s psychologem, který ho připravoval na zvládání možných problémů při závodech. A že to zafungovalo na jedničku, to jsme viděli po defektu právě na MS.

Zdeněk i v sezóně 2009-2010 pokračoval ve vynikajících umístěních. Od Vánoc 2008 dodnes jel celkem 53 cyklokrosových závodů, přičemž pouze jednou vzdal, 1x dojel sedmý, 2x šestý, 4x pátý, 4x čtvrtý, 10x třetí, 16x druhý a 15x první. To znamená, že v 77% stál Zdeněk na stupních vítězů! Výsledkem této neuvěřitelně vysoké a vyrovnané výkonnosti byl nejenom mistrovský titul na MS v Táboře, ale i první místa ve Světovém poháru a v sériálu Superprestige, druhé místo v seriálu GvA a nejlepší muž žebříčku Mezinárodní cyklistické unie UCI za sezonu 2009-2010. O takových výsledcích Zdeněk před sezónou jenom snil.

Zdeněk o sobě dal cyklokrosovému světu razantně vědět už svými tituly z MS 2005+2006 v kategorii do 23 let, v roce 2007 skončil na MS čtvrtý. V kategorii do 23 let se tenkrát skloňovala jména Lars Boom, Niels Alber a Zdeněk Štybar a očekávalo se, jak si mladíčci poradí s přechodem do kategorie Elite. A výsledek: MS 2008 1. Boom, 2. Štybar, MS 2009 1. Albert, 2. Štybar a MS 2010 1. Štybar. 
 
O tom, že ze srdcí českých diváků cyklokros nezmizel ani po devatenáctileté pauze mezi mistrovskými tituly a že i mezi mladými je o něj zájem, svědčí to, že u televizních obrazovek sledovalo Zdeňkův triumf na MS v Táboře téměř milion diváků. Podle mluvčího České televize se tak stalo MS v cyklokrosu nejsledovanějším pořadem sportovní stanice ČT4 od zahájení jejího vysílání v roce 2006 a to už ČT4 vysílala v roce 2008 letní olympiádu!

Přejme Zdeňkovi, ať mu to ve zdraví šlape stejně dobře i nadále a českému cyklokrosu, aby se umístění z MS, kdy jsme vyhráli bodování národů, stalo brzy standardem i v ostatních závodech za účasti světové cyklokrosové špičky.

Přivítání Zdeňka Štybara 4.3.2010 na náměstí ve Stříbře.

Video – jak Zdeněk ke čtyřem titulům mistra světa přišel.

Zdeněk odpovídá na otázky Hanky Shánělové a posluchačů Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#