Štybar na silnici v Dunkerque celkově třetí

Zdeněk se po dovolené a setkání s fanoušky ve Stříbře …

odjel připravovat trochu opožděně na silniční sezónu na Malorku. Do letošní silniční sezóny nastoupil už jako jezdec stáje Quick Step, do které těsně před cyklokrosovým MS 2011 v Sankt Wendelu přestoupil. 

Na Malorce Zdeněk kvalitně potrénoval a nezapomněl ani na kopce, které dost často při silničních závodech rozhodují. Pět dní se Zdeňkem na Malorce strávil i jeho trenér Vojta Červínek. 

4. května 2011 se Zdeněk postavil na start pětietapového silničního závodu na severu Francie s názvem „Čtyři dny v Dunkerque“. Zdeněk si před závodem nedělal velké ambice, jeho hlavním cílem v prvním etapovém závodě bylo zvyknout si na odlišný způsob závodění a na pohyb v pelotonu. 

Hned první etapa závodu Zdeňka prověřila: „Bylo to hodně rychlé a taky těžké, vždyť prvních sto kilometrů jsme jeli za dvě hodiny. Závěr byl navíc dost nebezpečný, na posledním kilometru byly u silnice na straně zaparkovaná auta,“ okomentoval Zdeněk, který právě v závěru první etapy kvůli nebezpečně „vyčuhujícímu“ autu raději přibrzdil, aby dojel 55. ve stejném čase jako vítěz etapy. 

Ve druhé etapě se Zdeňkovi zhruba 25 km před cílem podařilo dostat do úniku třináctičlenné skupiny, ve které byli např. i Pozzato nebo Paolini, po jehož píchnutí však peloton zhruba 5 km před cílem skupinu dojel a Zdeněk byl klasifikován na 63. místě opět ve stejném čase jako vítěz etapy. Ve třetí etapě Zdeněk dojel 24., ale jeho hlavním cílem bylo pošetřit síly před další etapou, která se jela v kopcích. 

Že to bylo správné rozhodnutí a že Zdeněk kopce na Malorce dobře potrénoval, ukázala třetí královská horská etapa s převýšením 2.600 metrů! Zdeněk z pelotonu odjel v šestičlenné skupině, ze které se oddělil Francouz Voeckler a zaslouženě zvítězil. Zdeněk nakonec ve spurtu skončil třetí, což ho posunulo i na celkově třetí místo v seriálu. 

V poslední etapě odjelo šest závodníků, kteří už měli náskok přes 4 minuty, ale peloton je nakonec sjel. Zdeněk si pochvaloval práci celého týmu, který zapracoval na tom, aby si Zdeněk svoje třetí místo udržel, byť přijel 32., ale ve stejném čase jako vítězný Němec Kittel. 

Zdeněk se dále chystá 13. – 15. 5. 2011 na Tour de Picardie, 24. – 29. 5. 2011 na Tour de Belgium a ve dnech 11. – 19. 6. 2011 na Tour de Swiss. Mezitím by si rád odskočil i domů do Čech. 

Konečné pořadí 4 jours de Dunkerque 4.-8.5.2011
1. Voeckler (Fr.) 20:36:01 
2. Pichon (Fr.) +1’50“
3. Zdeněk Štybar +1’52“
4. Ruijgh (Niz.) +1’56“
5. Fédrigo (Fr.) +1‘56″
6. Hupond (Fr.) +1’56“

 

Fotogalerie.

Zdeňkův komentář 1.

Zdeňkův komentář 2.

Zdeňkův komentář 3.

Zdeňkův komentář 4.

Zdeňkův komentář 5.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Hlasujte v anketě pro Zdeňka.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#