Cyklokros SP Tábor: Nash první, Štybar druhý

V Táboře se jel druhý světový pohár (SP) sezóny 2011/2012. …

Oproti prvnímu závodu v Plzni jeli svůj závod SP i junioři a třiadvacítka (U23). V nedělním dopoledni byla trať ještě zmrzlá a dost to klouzalo. Junioři zjistili, že před sebou mají ještě kus práce, protože nejlepší z našich Jan Března jezdil z počátku závodu na sedmém místě, ale pak se propadl a dojel třináctý.

Při závodě U23 už byla trať lepší, ale stále zůstaly zrádné úseky.  Na to doplatil Karel Hník, když před ním vedoucí závodník upadl, Karla na druhé pozici zabrzdil a kolem nich se rychle stačil protáhnout pouze mistr světa Holanďan Lars Van Der Haar a Ital Elia Silvesti, kteří toho využili k rozhodujícímu úniku. Karel se pak propadal až na celkové dvanácté místo, před ním dojel jedenáctý Jan Nesvadba. Dobře zajel především Vojtěch Nipl, který se ještě v průběhu posledního kola objevoval na třetím místě, ale v závěru mu došly síly.

Odpoledne nastoupily ke svému závodu ženy, do první řady i naše Kateřina Nashová a Pavla Havlíková. Katka měla již tradičně slabší start, ale během prvního kola se dotáhla na čelo závodu. Jela velice dobře takticky a hlídala si, aby nikdo neodjel.

Ve třetím kole Kateřina na čele držela tempo nasazené v prvních dvou kolech a startovní pole se začalo trhat. Do předposledního kola již vjížděla jen čtyřčlenná skupina a pátá Hanka Kupfernagel už ztrácela 15″, Pavla Havlíková na devátém místě dokonce 28″.

Kateřina začala ve čtvrtém kole tempo stupňovat, čemuž nestačila Francouzka Lucie Chainel-Lefevre a když Katka v pátém kole tempo ještě vygradovala, odpadly i obě Holanďanky a Katka si dojela pro vítězství. Na páté místo se v cíli propracovala i Pavla Havlíková.

Katka sice po závodě oblékla bílý trikot vedoucí závodnice série SP, ale vrací se zpět do USA, kdy bydlí se svým manželem a chce se do Evropy vrátit až na poslední dva závody SP, aby si stihla vybojovat body pro dobrou pozici na startu MS.

V hlavním závodě Elite muži se na čele závodu drželi všichni favorité až do třetího kola, kdy začala zrychlovat trojice Štybar, Pauwels a Vantornout, který ale nasazené tempo nevydržel. Bohužel z úniku vypadl i Zdeněk kvůli defektu předního kola.

Zdeněk se pak snažil náskok Pauwelse stáhnout, ale nenašel se nikdo, kdo by mu pomohl Kevina docvaknout. Navíc Zdeněk měl při své agresivní jízdě problém s kolem, které mu v zatáčkách ustřelovalo.  To a momentální forma Kevina rozhodlo, že se Zdeněk soustředil na boj o druhé místo, což se mu podařilo.

Z dalších našich reprezentantů jel ještě dobře Radomír Šimůnek, který se celý závod držel vepředu a v závěrečné fázi dokonce i na čele stíhací skupiny, kde přispěl k jejímu roztrhání.

Výsledky Světový pohár Tábor 23.10.2011 Elite ženy:
1. Kateřina Nash 39:59
2. Daphny Van Den Brand +6″
3. Sanne Van Paassen +14″
4. Lucie Chainel-Lefevre +42″
5. Pavla Havlíková  +57″

Výsledky Světový pohár Tábor 23.10.2011 Elite muži:
1. Kevin Pauwels 1:02:58
2. Zdeněk Štybar +32″
3. Klaas Vantornout +35″
4. Francis Mourey +40″
5. Sven Nys +41″
6. Tom Meeusen +40″
7. Bart Aernouts +52″
8. Radomír Šimůnek +57″

Zdeňkův komentář.

Video.Fotogalerie 5x.Stránky závodu.

Minulý závod.

Záznam ČT4 Sport.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#