Zdeněk Štybar vítězně v Superprestige

Radomír Šimůnek opět pátý! Pavla Havlíková opět třetí! …

Zdeněk po minulém víkendu, kdy jel oba závody ještě ne zcela zdráv, odletěl za teplem na Malorku, kde trénoval i s částí jeho stáje. V závěrečném závodě série závodů Superprestige se očekával taktický souboj jezdců na prvních místech s ohledem na udržení stávajícího průběžného pořadí. To se v belgickém Middelkerke nekonalo a na rychlém zmrzlém povrchu za mrazu, který ještě umocňoval mořský vítr, se jelo velmi tvrdě za vítězstvím.

Po startu se opakoval scénář z minulých závodů, Radomír Šimůnek se po nájezdu do terénu usadil kolem čtvrtého a Zdeněk Štybar kolem osmého místa. Jet od začátku v mrazivém větru v zákrytu se ukázalo jako rozumné řešení. Bohužel Zdeňka ve druhém kole v písku zezadu sestřelil jezdec jedoucí za ním a hned se propadl na čtrnácté místo se ztrátou kolem 12″. V písku ve druhém kole bylo problémů více, čehož využili v té době tři vedoucí jezdci – Sven Nys, Radomír Šimůnek a Klaas Vantornout.

Jakmile Sven viděl menší náskok, okamžitě jel hranu, přičemž hlavní pole brzdil jeho týmový kolega Sven Vanthourenhout. Nejdříve mu nestačil Klaas a pak začal ztrácet i Radek. Sven poté zpomalil, nechal se dojet a i tak měla tříčlenná skupina po druhém kole cca 9″ náskok před další trojicí, ze které se je vydal stíhat Kevin Pauwels. Kevin se během třetího kola na vedoucí skupinu dotáhl, Zdeněk měl na vedoucí čtveřici v té době 9″ ztrátu.

Zdeněk ve čtvrtém kole v úseku, kde diváci kryli trať před větrem zaútočil a vydal se dopředu, v plné rychlosti skočil dvojpřekážku a navazující písek doslova prolétl, čímž se přiblížil vedoucí čtveřici na 3″, které však velice rychle docvakl a ve svém tempu pokračoval dál. Do háku se mu pověsil Sven a Radek, který však brzy začal ztrácet a uklidil se takticky do závětří druhé skupiny.

Zdeněk posílal po dvou odtáhnutých kolech dopředu marně Svena, který měl co dělat, aby se Zdeňka čtyři kola před cílem udržel. Zdeněk odtáhl tedy i další kolo, takže 3 kola před cílem už měli 19″ náskok a Sven Zdeňka na čele vystřídal. Nicméně Zdeněk šel před dvojpřekážkou s následným pískem pro jistotu zase dopředu. Dvě kola před cílem navýšili se Svenem náskok na 25″ a ten už si udrželi a v cílové rovince si zaspurtovali o prvenství. Zdeněk najel do cílové rovinky první a Svena už před sebe nepustil.

Nadějně vypadal v posledním kole na třetím místě jedoucí Radek Šimůnek, ale svoji pozici neudržel a zopakoval si páté místo z minulého závodu. Obdobně i Pavla Havíková si zopakovala místo třetí. V kategorii U23 dojel Karel Hník devatenáctý.

Výsledky Superprestige Middelkerke 11.2.2012:
1. Zdeněk Štybar 59:05
2. Sven Nys +0″ 
3. Tom Meeusen +15″ 
4. Kevin Pauwels +15″
5. Radomír Šimůnek +15″
6. Klaas Vantornout +15″
7. Sven Vanthourenhout +19″
8. Dieter Vanthourenhout +29″
9. Niels Albert +49″

17. Martin Zlámalík +2’14“

Konečné výsledky Superprestige 2011/2012:
1. Sven Nys 105 bodů
2. Kevin Pauwels 99
3. Zdeněk Štybar 92
4. Tom Meeusen 78 
5. Klaas Vantornout 74 
6. Bart Aernouts 73 
7. Niels Albert 64 
8. Radomír Šimůnek 63
9. Bart Wellens 50

Výsledková listina muži.

Výsledková listina ženy.

Videosestřih – ženy.

Video – poslední kolo muži.

Video – stupně vítězů muži.

Konečné výsledky Superprestige 2011/2012.

Minulý závod Zdeňka Štybara.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#