Zdeněk Štybar vyhrál celkově Eneco Tour 2013

A teď je na řadě Vuelta. …

Po etapáku Kolem Polska si dal Zdeněk volnější týden, nejdříve ve Stříbře a pak odjel do Belgie, kde ho na území Belgie a Holandska čekal od 12. do 18. srpna 2013 druhý etapový závod po operaci kolene Eneco Tour 2013. Čtvrtá etapa dokonce startovala z Essenu, kde Zdeněk v Belgii bydlí a na startu etapy to bylo vidět i slyšet. Zdeněk byl při závodě ubytovaný se svým starším kolegou spurtérem Alessandrem Petacchim, který mu italsky dával rady a kterému pomáhal Zdeněk dostat se v prvních dvou etapách do cílového spurtu, díky čemuž sám zůstával v kontaktu se špičkou s minimální časovou ztrátou.

Ve třetí etapě však zhruba 2 km před cílem šli do úniku dva jezdci, které si Zdeněk rychle sjel a udrželi malý náskok až do cíle. V silném protivětru měl nakonec nejpevnější nervy Zdeněk, naopak nejslabší taktéž exmistr světa v cyklokrosu Holanďan Lars Boom, který začal sprintovat jako první, ale pouze roztáhl Argentince Richeze v háku se Zdeňkem, oba se kolem něj protáhli a Zdeněk nakonec Richeze přespurtoval a připsal si tak druhé vítězství v závodě kategorie World Tour po loňském prvenství v etapě Kolem Polska.

Ve čtvrté etapě dojížděl peloton pohromadě a týmový úkol byl opět dostat spurtera Petacchiho do závěrečného spurtu. Petacchi skončil čtvrtý, Zdeněk dvanáctý, přičemž na prvního ztrácel pouze 6 vteřin. Další den následovala časovka na 13,2 km, do které dal Zdeněk všechno, aby minimalizoval ztrátu, což se mu nakonec povedlo, protože jeho ztráta na vedoucího Larse Booma se navýšila jen na 24 vteřin.

V sobotní šesté etapě se ale děly věci, jeden pokus o únik střídal druhý. V závěru závodu byla v čele tříčlenná skupinka mohutně dotahovaná druhou desetičlennou skupinou, ve které byl i Zdeněk. K jejímu dojetí ale došlo až v cílové rovince a byl to právě Zdeněk, který se ještě stihl dotáhnout na druhé místo, což mu současně vyneslo druhé místo i celkově se ztrátou devíti vteřin na prvního Nizozemce Toma Dumoulina.

Tom Dumoulin si svých 9 vteřin v nedělní etapě hlídal na čele pelotonu. Nicméně asi 5 km před cílem Zdeněk nasadil k trháku, vyspurtoval cca 700 m kopec, dostihl vedoucího Brita Iana Stannarda, který jako jediný pelotonu ještě odolával z původní skupiny uprchlíků. V následném sjezdu si trochu odpočinuli, aby pak společně dotáhli svůj únik do úspěšného konce. Zdeněk v závěru Stannardovi ujel a získal tak druhé etapové vítězství v závodě. A protože zároveň smazal ztrátu na Dumoulina, stal se i celkovým vítězem Eneco Tour (World Tour). To Zdeňka posunulo se 156 body na 24. místo v žebříčku cyklistické WorldTour, ve které figuruje s 308 body Roman Kreuziger na devátém místě.

Na jednotlivé etapy nebo jejich závěry se můžete podívat niže ve videogalerii. Záznam z poslední etapy doporučuji zhlédnout celý nebo minimálně posledních 11 minut, tedy od 30. minuty záznamu, tedy necelých 6 km před cílem. Takhle se bojuje o vítězství!!!

Etapy Eneco Tour 2013:
12.08.2013 – Koksijde (B) – Ardooie (B) – 175,3 km
13.08.2013 – Ardooie (B) – Vorst (B) – 176,9 km
14.08.2013 – Oosterhout (NL) – Brouwersdam (NL) – 187,3 km
15.08.2013 – Essen (B) – Vlijmen (NL) – 169,6 km
16.08.2013 – Sittard – Geleen (NL) – 13,2 km – časovka jednotlivců
17.08.2013 – Riemst (B) – LA Redoute (Aywaille) (B) – 150 km
18.08.2013 – Tienen (B) – Geraardsbergen (B) – 208 km
Konečné pořadí:
1. Zdeněk Štybar 25:14:05 
2. Tom Dumoulin -26″ 
3. Andriy Grivko -50″ 
4. Jan Bakelants-55″ 
5. Daryl Impey -55″ 
6. Sylvain Chavanel -1’20“ 

Výsledky na stránce UCI.

Žebříček cyklistické WorldTour UCI.

Stránky závodu.

Videogalerie.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#