Štybar naskočil do cyklokrosového kolotoče

Zdeněk si po roce bez jediného krosového tréninku odskočil …

„doma“ v Essenu zpět do cyklokrosových závodů. V podstatě po měsíčním tréninku se vrátil zpět z tepla do nepříjemného studeného počasí v Belgii a ihned onemocněl. Do závodu v Essenu nastoupil víceméně právě kvůli tomu, že v Essenu nejen žije se svojí přítelkyní a má tam velké množství svých fanoušků. To bylo vidět i při průjezdu cílem závodu, kdy ani vítěze závodu diváci nevítali tak jako Zdeňka.

Zdeněk měl ve světovém žebříčku, kde se sčítají body za celý poslední rok, málo bodů, protože vloni jel z cyklokrosu pouze v Belgii vánoční turné a pak už jen Mistrovství ČR doma ve Stříbře. Díky tomu byl na startu závodu ve třetí řádě, ale velice rychle se dostal do kontaktu s čelem závodu, kde iniciativu ve třetím kole převzal Sven Nys v háku se Zdeňkem a ostatním poodjeli.

Zezadu se k nim začal přibližovat Kevin Pauwels, Zdeněk Nysovo tempo neudržel a Pauwels ho docvakl, pak oba zvolnili a umožnili tak jezdcům za nimi, aby se na ně dotáhli. Nys svůj náskok pomalu navyšoval, ale v polovině závodu nezvládl na blátě výjezd po přeskoku dvojpřekážky a narazil do boční zábrany a nepříjemně spadl, přičemž si narazil ruku a propadl se až někam na desáté místo.

Pauvels byl jediný, který se stihl před Nyse po jeho pádu dostat a využil toho, že Nys mu svým opětovným zařazením mezi jezdce odřízl a zpomalil soupeře, získal několik sekund náskoku, který pak navýšil a nakonec udržel až do vítězného konce.

Nys se z pádu oklepal a opět se začal propracovávat dopředu a nakonec z toho bylo druhé místo. Zdeněk se stále pohyboval v kontaktu s čelem stíhací skupiny a ještě při nájezdu do posledního kola byl necelých osm vteřin od druhého místa, ale pak rezignoval a poslední kolo už pouze dojel a v cíli byl osmý. Z českých reprezentantů pak dojel 17. Martin Bína, 30. Lubomír Petruš a 35. Radomír Šimůnek. Jenom připomínám, že za tři týdny se jede MČR.

Zdeněk v neděli přejede domů do Stříbra, aby strávil svátky s rodinou a bude-li zdravotně v pořádku, zahájí na Štěpána Vánoční cyklokrosové turné na svěťáku v Zolderu.

Výsledky muži bpost bank Trofee Essen Belgie 21.12.2013:
1. Kevin PAUWELS BEL 1:01:47 
2. Sven NYS BEL 1:02:15 
3. Niels ALBERT BEL 1:02:21 
4. Jim AERNOUTS BEL 1:02:25 
5. Thijs VAN AMERONGEN NED 1:02:28 
6. Rob PEETERS BEL 1:02:34 
7. Bart AERNOUTS BEL 1:02:41 
8. Zdeněk ŠTYBAR CZE 1:02:51 
9. Klaas VANTORNOUT BEL 1:02:57

17. Martin Bína
30. Lubomír Petruš
35. Radomír Šimůnek

Zdeňkův komentář

Video záznam závodu.

Výsledky bpost bank Trofee Essen Belgie 21.12.2013.

Výsledky na stránkách UCI.

Videozáznam – sestřih závodu.

Videozáznam – poslední kolo závodu.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Zájezd na M ČR 11. 1. 2014.

Internetové stránky Zdeňka Štybara.

Autor: Ing. Josef Hrábek #ZŠ#